1. Introducció / Justificació
Aquest projecte s’engloba dins del Pla d’Acció d’Atenció Primària 2022-2024, dins de l’acció 3.2. Identificació dels procediments diagnòstics que han de ser realitzats en Atenció Primària i adquisició de l’equipament diagnòstic i de la formació necessària.
El Reial decret 1030/2006 estableix les bases de la cartera de serveis comuns del Sistema Nacional de Salut i del seu procediment d’actualització, que en el punt 6.4 de l’annex I sobre la cartera de serveis comuns de salut pública, especifica:
6.4.1 Atenció sanitària protocol·litzada de pacients amb problemes de salut crònics i prevalents:
“a) Diabetis mellitus, que inclou el subministrament al pacient diabètic del material necessari per al control de la seva malaltia”.
En relació amb el material necessari per al control de la malaltia, s’inclouen, entre altres, els sistemes de monitoratge continu de glucosa (MCG). Aquests són dispositius que mesuren la glucosa en el líquid intersticial de forma continuada i faciliten un millor control metabòlic.
El 7 d’abril de 2022 es va publicar la Resolució que regula la cobertura pública dels sistemes de MCG a pacients amb DM de tipus 2, i per a la qual es determinen els criteris d’accessibilitat següents:
-Que realitzin teràpia intensiva amb insulina (en règim de bol basal amb tres o més dosis diàries o bomba d’insulina).
-Determinació dels nivells de glucosa en sang de sis o més puncions al dia.
D’acord amb la normativa vigent, la implantació es duu a terme de manera progressiva entre el segon semestre de 2022 i desembre de 2024.
En aquest context, i per a assegurar la seva correcta implantació, és necessari formar als professionals d’atenció primària de Catalunya en el maneig d’aquestes noves tecnologies sanitàries.
2. Objectius
2.1. General
2.2. Específics
3. Àmbit
Medicina basada en l’evidència
4. Destinataris
Infermers/eres i Metges/ses de Família i Comunitària d’Atenció Primària
5. Modalitat
Distància
6. Lloc de realització
Plataforma aula de formació virtual AIFICC
7. Període realització / Cronograma
30 d’abril al 30 de juliol de 2025
Per tal d’assolir els objectius del curs, es proposa completar 1 mòdul per setmana, reservant l’última setmana per repassar, aclarir conceptes i fer l’avaluació final. Amb aquest calendari, podreu completar el curs de manera efectiva, ajustant-vos a la càrrega de cada mòdul
8. Hores lectives
10 hores a distància.
9. Nombre de participants / places
Màxim 500 participants.
10. Continguts
11. Metodologia
Curs en línia en plataforma de formació educativa, Aula Virtual d’AIFiCC.
S’alternarà la teoria amb la resolució de casos pràctics per reforçar els conceptes, es complementa el curs amb material descarregable de consulta, fòrums de debat i formulari de dubtes.
12. Docent
Belén Benito, Núria Casado, Olga Gómez, Natàlia Mingorance, Sònia Miravet.
13. Nivell d’avaluació
Preguntes d’autoavaluació per mòdul i test final d’avaluació del curs. L’avaluació final consistirà en un qüestionari de 20 preguntes que cobrirà tot el contingut. Reserveu 1 hora per completar-lo, ja que un cop iniciat no es podrà aturar. La prova es realitzarà a través de l’aula virtual, i disposeu de 3 intents; el sistema enregistrarà la nota més alta obtinguda. Per aprovar, haureu d’obtenir una qualificació mínima de 7,00 sobre 10,00. Al finalitzar l’examen, podreu veure la vostra nota final així com les respostes correctes.
14. Certificació
Els participants que hagin finalitzat les diferents activitats/edicions i hagin estat valorats com a aptes en l’avaluació rebran un certificat d’aprofitament.
Aquest certificat conté la següent informació:
En el certificat es mostra el logotip de les fons finançadores. A més, constarà el logo de la comisión de formación continuada i el de l’entitat acreditadora de Catalunya.
15. Organitza
AIFiCC
16. Formació amb el suport de:
Ministeri de Sanitat del Govern d’Espanya i Departament de Salut.
Tramitada l’acreditació del curs al Consell Català de Formació Continuada Professions Sanitàries.
Activitat gratuïta. Finançat pel Ministeri de Sanitat del Govern d’Espanya i Departament de Salut. Activitat formativa acreditada amb 1,8 crèdits pel Consell Català de Formació Continuada Professions Sanitàries.
Associat i aprofita tots els avantatges
Rebràs informació, novetats i notícies. Tot relacionat amb l’associació.
Tornarem el 30 de desembre