1. Introducció / Justificació
La provisió de cures a la persona dependent en el seu domicili la realitzen fonamentalment les famílies o persones contractades per elles, complementant la cura que es presta per part de l’administració pública.
La persona cuidadora necessita totes les nostres atencions pel risc de sobrecàrrega que pot aparèixer durant l’exercici del seu nou rol, ja que això implica vigilar les necessitats físiques, socials i afectives del pacient, i, per tant, es troba en la situació propicia per a l’aflorament de tensions i la disminució de comunicació amb la resta de la família i entorn proper.
La majoria de les persones cuidadores pateixen problemes osteomusculars, cardiovasculars, gastrointestinals, respiratoris i dermatològics, entre d’altres. Els problemes de salut més freqüents són: mal de caps, insomni, cansament, lumbàlgia, ansietat, depressió i automedicació i consum de psicofàrmacs.
Cuidar un pacient al domicili suposa en la persona cuidadora augmentar les seves activitats habituals, ja que a més d’ajudar a la feina de casa, assumeix el transport del pacient si aquest no és autònom, supervisa la medicació, col·labora amb la infermera o l’infermer en les cures i mesures de prevenció i fa visites freqüents al domicili si no hi conviu.
La sobrecàrrega de la persona cuidadora pot portar a la claudicació familiar que suposa una forta crisi emocional amb la impossibilitat de realització de les cures.
La manera més efectiva d’intervenir en la claudicació familiar és la prevenció. Podem contribuir a la disminució de la sobrecàrrega de la persona cuidadora disminuint el patiment de la persona cuidada, oferint el suport continuat dels professionals que atenen i recomanant compartir les responsabilitats en la presa de decisions amb altres membres de la família o persones de l’entorn proper.
Amb aquesta formació volem transmetre els coneixements i les habilitats a les infermeres de família i comunitària per a la identificació precoç de la sobrecàrrega del cuidador i les intervencions infermeres i consells per a la salut recomanarem per prevenir-la.
2. Objectius
2.1. Generals
Formar els cuidadors a l’entorn familiar per millorar la qualitat d’atenció de les persones en situació de dependència des d’una perspectiva integral, aportant estratègies que millorin la qualitat de vida de la persona en situació de dependència i la persona cuidadora.
2.2. Específics
3. Àmbit
Medicina basada en la evidència
4. Destinataris
Infermers/eres de Família i Comunitària i d’Atenció Primària
5. Modalitat
Distància (virtual).
6. Lloc de realització
Plataforma aula de formació virtual AIFICC
7. Període realització / Cronograma
02 de setembre de 2024 al 30 de novembre de 2024
8. Hores lectives
10 hores.
9. Nombre de participants / places
Màxim 500 participants.
10.Nombre d’edicions
Edició virtual nº 01.
11.Continguts
12.Metodologia
Curs en línia en plataforma de formació educativa, Aula Virtual d’AIFiCC.
S’alternarà la teoria amb la resolució de casos pràctics per reforçar els conceptes, es complementa el curs amb material descarregable de consulta, fòrums de debat i formulari de dubtes.
13.Docent
14.Nivell d’avaluació
Preguntes d’autoavaluació i test final d’avaluació del curs.
15.Certificació
Els participants que hagin finalitzat les diferents activitats/edicions i hagin estat valorats com a aptes en l’avaluació rebran un certificat d’aprofitament.
Aquest certificat conté la següent informació:
En el certificat es mostra el logotip de les fons finançadores. A més, constarà el logo de la comisión de formación continuada i el de l’entitat acreditadora de Catalunya.
16.Organitza
AIFiCC
17.Formació amb el suport del:
Departament de Salut.
Tramitada l’acreditació del curs al Consell Català de Formació Continuada Professions Sanitàries.
Activitat gratuïta. Finançat pel Departament de Salut. Tramitada l’acreditació del curs al Consell Català de Formació Continuada Professions Sanitàries.
Associat i aprofita tots els avantatges
Rebràs informació, novetats i notícies. Tot relacionat amb l’associació.