Introducció
Portar una dieta adequada i saludable és imprescindible per a mantenir el nostre estat de salut òptim i prevenir l’aparició de múltiples malalties cròniques de gran prevalença a la nostra societat.
Aquest curs aportarà coneixements de nutrició i alimentació per a poder donar consell alimentari actualitzat als usuaris dels CAPs.
Objectius
Generals
Aportar coneixements genèrics de nutrició a professionals de la salut per tal de facilitar i potenciar l’educació nutricional de la població.
Específics
Conèixer les recomanacions nutricionals genèriques aplicades a diferents estats fisiològics, socials i patològics.
Continguts
1. Introducció: Alimentació saludable.
Concepte.
Principis immediats: Macronutrients i micronutrients.
Composició correcta dels diferents àpats:
1. La piràmide alimentària.
2. Els àpats al llarg del dia.
3. Menú setmanal equilibrat.
4. Els aliments de temporada.
2. Al·lèrgies i intoleràncies alimentàries.
Les al·lèrgies i intoleràncies alimentàries:
5. Definició.
6. Tipus d’al·lèrgies més comuns: llet, a l’ou, peix, fruita fresca i seca.
7. Tipus d’intoleràncies més comuns: lactosa i gluten.
3. Dietoteràpia aplicada a les patologies més comuns a la societat actual:
obesitat, dislipèmies, diabetis i hipertensió arterial.
Concepte.
Factors dietètics que poden afavorir-ne l’aparició.
Recomanacions dietètiques generals.
Casos pràctics.
4. La fibra alimentària.
Definició.
Tipus de fibra dietètica.
Beneficis de la fibra i recomanacions dietètiques en diferents patologies:
8. Restrenyiment/diarrea.
9. Síndrome de colon irritable.
10. Diabetis Mellitus.
11. Altres.
5. Alimentació i embaràs.
L’embaràs.
Nutrients essencials durant l’embaràs.
Pautes dietètiques durant l’embaràs:
12. Preparació per a l’embaràs.
13. Primer trimestre.
14. Segon trimestre.
15. Tercer trimestre.
La lactància:
16. Necessitats nutricionals durant l’alletament matern.
Casos pràctics.
Metodologia
Continguts teòrics amb suport audiovisual i resolució de casos pràctics.
Associat i aprofita tots els avantatges
Rebràs informació, novetats i notícies. Tot relacionat amb l’associació.