Curs bàsic d’alimentació i nutrició

Introducció
Portar una dieta adequada i saludable és imprescindible per a mantenir el nostre estat de salut òptim i prevenir l’aparició de múltiples malalties cròniques de gran prevalença a la nostra societat.
Aquest curs aportarà coneixements de nutrició i alimentació per a poder donar consell alimentari actualitzat als usuaris dels CAPs.

Objectius
Generals
Aportar coneixements genèrics de nutrició a professionals de la salut per tal de facilitar i potenciar l’educació nutricional de la població.
Específics
Conèixer les recomanacions nutricionals genèriques aplicades a diferents estats fisiològics, socials i patològics.

Continguts

1. Introducció: Alimentació saludable.
Concepte.
Principis immediats: Macronutrients i micronutrients.
Composició correcta dels diferents àpats:
1. La piràmide alimentària.
2. Els àpats al llarg del dia.
3. Menú setmanal equilibrat.
4. Els aliments de temporada.

  • Concepte de racions i relació amb el gramatge.
  • L’educació nutricional.
  • Exemples pràctics.

2. Al·lèrgies i intoleràncies alimentàries.
Les al·lèrgies i intoleràncies alimentàries:
5. Definició.
6. Tipus d’al·lèrgies més comuns: llet, a l’ou, peix, fruita fresca i seca.
7. Tipus d’intoleràncies més comuns: lactosa i gluten.

  • Consells dietètics generals.
  • Idees i receptes de cuina.
  • Lectura d’etiquetatge en situacions d’ al·lèrgies i intoleràncies alimentàries.
  • Casos pràctics.

3. Dietoteràpia aplicada a les patologies més comuns a la societat actual:
obesitat, dislipèmies, diabetis i hipertensió arterial.
Concepte.
Factors dietètics que poden afavorir-ne l’aparició.
Recomanacions dietètiques generals.
Casos pràctics.

4. La fibra alimentària.
Definició.
Tipus de fibra dietètica.
Beneficis de la fibra i recomanacions dietètiques en diferents patologies:
8. Restrenyiment/diarrea.
9. Síndrome de colon irritable.
10. Diabetis Mellitus.
11. Altres.

  • Consells dietètics per a augmentar la fibra de la dieta.
  • Tipus de suplements de fibra alimentaria.

5. Alimentació i embaràs.
L’embaràs.
Nutrients essencials durant l’embaràs.
Pautes dietètiques durant l’embaràs:
12. Preparació per a l’embaràs.
13. Primer trimestre.
14. Segon trimestre.
15. Tercer trimestre.

  • Consells culinaris durant l’embaràs: antulls i aversions alimentàries.

La lactància:
16. Necessitats nutricionals durant l’alletament matern.
Casos pràctics.

 

Metodologia
Continguts teòrics amb suport audiovisual i resolució de casos pràctics.

Curs bàsic d’alimentació i nutrició

Informació del Curs

Participants: 20

Hores lectives: 10 hores

Docent/s: Membres del Grup de treball

Organització: AIFiCC

Preu: Demaneu pressupost a [email protected]

Associat i aprofita tots els avantatges

Rebràs informació, novetats i notícies. Tot relacionat amb l’associació.

XARXES SOCIALS

CONTACTA

© All Rights Reserved. Dissenyat per    Magnore