Benvinguda a la setena promoció d’especialistes d’IFiC en la Jornada de residents d’AIFiCC

El passat 10 de maig es va celebrar a la seu del Departament de Salut de l’Edifici Salvany, la 7a Jornada d’especialistes en Infermeria Familiar i Comunitària (IFiC) organitzada per AIFiCC. Marta Rafael, vicepresidenta d’AIFiCC i Alícia Àvila, Subdirectora General d’Ordenació i Desenvolupament Professional del Departament de Salut van inaugurar la trobada en què es va donar la benvinguda a la setena promoció d’infermeres i infermers de l’especialitat d’IFiC i es van compartir reflexions i coneixements.

Marta Rafel va donar l’enhorabona a les noves i nous infermers de família i els va recordar que cal seguir posant en valor les competències dels especialistes en infermeria familiar i comunitària donant protagonisme al lideratge infermer i a la pràctica basada en l’evidència.

Per la seva part, Àlicia Àvila, va posar de manifest el compromís del Departament de Salut amb el desplegament i reconeixement de l’especialitat d’IFiC. Aquest compromís, va dir, inclou promoure places específiques, la participació, el lideratge, i el desenvolupament del potencial infermer. També va animar als nous especialistes a seguir posant en pràctica i defensant els valors propis de la infermera familiar i comunitària com son: la formació continuada, el treball en equip, la promoció i prevenció de la salut, l’acompanyament, la solidaritat, l’excel·lència i la recerca.

Josep Mª Vázquez, infermer Adjunt a la Direcció de l’EAP Viladecans, va ser l’encarregat de la conferència inaugural, una reflexió sobre el professional del futur, la transformació digital, i la necessitat d’innovar per millorar. ¿Qui ha de ser el verdader protagonista del canvi, la tecnologia o els professionals? Vázquez va apuntar que la tecnologia per si sola no és el motor de la transformació; el professional del futur ha de ser valent, estar en permanent evolució, adaptar-se i apostar pels canvis, innovar, aportar valor humà afegit, i posar la tecnologia al seu servei, en definitiva, el professional del futur ha ser transformador.

Taula presentació treballs de la 7a promoció especialistes en infermeria familiar i comunitària.

El Consorci Sanitari de Terrassa va presentar dos treballs, per una banda “Terapia multicomponente como instrumento de mejora en persones con fibromialgia a través de activos de salud del entorno comunitario”, un treball on s’observà com la realització de tallers d’exercici físic, millorava la fibromiàlgia dels pacients. I d’altra banda, “Transición de pediatria a adulto. Necesidades de salud” un projecte de recerca que va demostrar la necessitat d’establir una bona relació amb els joves de 14 i 15 anys, perquè en finalitzar l’etapa pediàtrica, no abandonin les consultes de la primària.

Per la seva part, la Unitat Docent de Costa de Ponent va presentar dos treballs. “Percepción de soledad en persones mayores que viven soles en atención primaria: estudio cualitativo” i on s’observà que el 52% de les persones majors de 65 anys de Barcelona viuen soles. El projecte també va mostrar com les persones que viuen soles perden les seves relacions socials, cosa que agreuja la seva situació. El segon treball presentat va ser “Evaluación de la calidad de las espirometries realizadas en un centro de salud de atención primaria urbano durante el años 2017” i que va posar de relleu que aquesta és una prova que realitza majoritàriament les infermeres i que, per tant, cal estar formades per saber-les fer.

El torn final va ser per la Mutua de Terrassa que va presentar el projecte “Prueba piloto: cuidadores informales, un mundo que desarrollar desde la Atención Primaria”. El treball posava de relleu que un 63% dels cuidadors informals pateixen ansietat i depressió, a més de dolor, sobrecàrrega i falta de son.

Cloenda

Finalitzada la taula de presentació dels treballs, es va arribar a la recta final de la Jornada amb la taula de cloenda on van parlar, d’una banda Enric Mateo vocal del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona, i Álvaro Giménez, vocal de residents de l’AIFiCC.

Enric Mateo va destacar la dificultat d’apostar per aquesta especialitat en un mon massa medicalitzat i hospitalitzat, i va felicitar la nova promoció per la seva valentia apostant per l’especialitat. També va mencionar la bona noticia de la recent publicació al BOE del reconeixement de l’especialitat, si bé, va voler ser prudent. Álvaro Gimenez va destacar que havien arribat al final d’un camí, que havien aconseguit els objectius marcats, i que ara els hi tocava demostrat com l’especialitat aconseguida havia de servir per aportar qualitat a l’atenció primària.

Premis de la 7a Jornada d’Especialistes en Infermeria Família i Comunitària d’AIFiCC

Al final de l’acte es van entregar els premis a les millors comunicacions orals i als millors pòsters.

El primer guardó a la millor comunicació oral va ser per Rebeca Mesa Vera i Gió Tor Figueres de la Unitat Docent del Consorci de Terrassa, pel treball “Transición de pediatria a adulto. Necesidades de salud”. La segona millor comunicació oral va ser “Percepción de soledad en persones mayores que viven solas en atención primaria: estudio cualitativo” d’Álvaro Gimenez Ledo i Andrea Calvo Ascarza de la Unitat Docent Costa de Ponent de l’ICS. D’altra banda, el premi a la primera millor comunicació pòster es va atorgar a Anna Sàbat Moreno i Samuel Betancur Sarmiento de la Unitat Docent de Serveis de Salut Integrats Baix Empordà (SSIBE) per “Conocimiento de la población sobre competencias enfermeres en Atención Primaria en el Baix Empordà”. Finalment, els autors guardonats amb el premi a la segona millor comunicació pòster pel seu treball, “Adolescencia: influencia de la funcionalidad familiar sobre los hábitos tóxicos”, van ser Juan Antonio Zorrilla Godoy, Jose Manuel Hernández Ortega, María Cibeles Moreno Chico i MªCarmen Segura Caballero de la Unitat Docent Mutua de Terrassa.

Associat i aprofita tots els avantatges

Rebràs informació, novetats i notícies. Tot relacionat amb l’associació.

XARXES SOCIALS

© All Rights Reserved. Dissenyat per    Magnore