Butlletí PAAS febrer 2024

Benvolgudes i benvolguts,

Us fem arribar el butlletí del PAAS del mes de febrer:

S’ha publicat el fullet resum amb imatges sobre L’alimentació saludable en la primera infància. Aquest material forma part de l’estratègia d’acompanyament de l’esmentada guia, i és un fullet resum amb les recomanacions principals amb imatges, sense lletra, per la qual cosa és especialment útil per a població amb dificultats de lectoescriptura. Podeu descarregar-vos el document en l’enllaç següent.

Recordeu que podeu trobar el tríptic en català i en castellà, el fullet en 9 idiomes, exemples de menús i les gravacions i presentacions de diferents seminaris web en aquest enllaç.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) estrena un nou curs per millorar la competència dels i de les professionals de la salut sobre el consell alimentari, basat en evidència científica. Petits canvis per menjar millor en la prevenció i el tractament de malalties cròniques. Per a l’any 2024 hi ha previstes tres edicions:

·       1a edició: 30 de gener al 22 d’abril (en curs)

·       2a edició: 30 abril-30 juliol

·       3a edició: 15 setembre -15 desembre

Podeu consultar més informació a aquesta nota web i també podeu consultar tots els cursos que ofereix l’ASPCAT a l’Aula de Promoció de la Salut.

El dia 10 de febrer es va celebrar el Dia Mundial dels Llegums i l’Agència de Salut Pública de Catalunya es va sumar a la commemoració recordant la seva importància per a la salut i la sostenibilitat. El Dia Mundial dels Llegums va ser declarat per l’Assemblea General de les Nacions Unides, amb la finalitat de conscienciar la població sobre els beneficis nutricionals del consum de llegums i  la seva contribució als sistemes alimentaris sostenibles. Enguany, el lema destaca que els llegums són clau tant per a la nutrició humana, com per a la salut delssòls on es cultiven. Podeu llegir la nota web a l’enllaç següentA més, a la web de la FAO s’hi poden trobar recursos i materials.

El proper dilluns 18 de març, de 12:15 a 13:15, l’Agència de Salut Pública de Catalunya participarà en una taula rodona en el marc de la fira Alimentaria&Hostelco. La temàtica de la taula és la planificació de menús escolars: claus per oferir menús sans i sostenibles, i tractarà sobre la importància del disseny del menú, l’elecció dels ingredients i l’organització de les compres per poder oferir menús saludables i sostenibles en entorns escolars. Comptarà amb la participació de Gemma Salvador, Nani Moré, Tatiana Pérez i Isabel Coderch. Podeu trobar més informació en l’enllaç següent.

Els dies 20 i 21 de març es durà a terme a Barcelona el XIV Congrés Internacional sobre Dieta Mediterrània, que se centrarà en el futur de la dieta mediterrània. L’esdeveniment científic comptarà amb ponents de primer nivell internacional i es poden presentar comunicacions fins el proper dia 4 de març. Podeu trobar tota la informació en l’enllaç següent.

El proper dijous 7 de març Fundesplai organitza la jornada Present i futur del Temps Educatiu del Migdia, reptes alimentaris i educatius, al Centre Esplai (El Prat de Llobregat), de 9 a 13 h. L’objectiu de la jornada és compartir visions i propostes al voltant de tres grans reptes del temps educatiu del migdia: el seu valor educatiu, la promoció d’hàbits alimentaris saludables i sostenibles, i la sostenibilitat del servei. Constarà de quatre workshops (3 per a adults i 1 per a infants), d’un espai d‘experiències i bones pràctiques i una taula sobre ‘El futur dels Espais Educatius del Temps del Migdia. Reptes i Perspectives‘. Podeu trobar més informació i inscriure-us a la jornada a través d’aquest enllaç.

El proper dimarts 19 de març, l’ASPCAT ha organitzat el primer seminari web de l’any sobre consell alimentari des de l’atenció primària de salut, dedicat al dejuni intermitent i altres dietes de moda. El dietista-nutricionista i divulgador científic en nutrició Julio Basulto repassarà l’evidència científica existent i posteriorment hi haurà una taula rodona amb professionals de l’atenció primària (Mercè Carbonell, Rosa Giné i Inmaculada Gil), en la que es compartiran quins són els reptes en l’abordatge de les dietes de moda des de l’atenció primària. Podeu trobar el programa adjunt a aquest correu i podeu formalitzar la inscripció en l’enllaç següent.

Un any més, Catalunya escalfa motors per celebrar el Dia Mundial de l’Activitat Física (DMAF), el proper 6 d’abril, amb l’objectiu de promoure l’activitat física i reduir el sedentarisme com a elements fonamentals de salut i benestar.

El lema d’enguany és “Mou-te i viu feliç“. Us encoratgem a participar en l’enquesta anual del DMAF i a fer-ne difusió:

Cat ▶️ https://forms.office.com/e/B9R7KZyzEK

Cast ▶️ https://forms.office.com/e/gKkKR7i5tW

Estarà disponible fins el 24 de març. Poden participar-hi persones de 15 anys o més. Es tarda aproximadament 5 minuts a completar-la. Amb la informació recollida, es realitzarà un informe que es farà públic en una nota de premsa al voltant del DMAF (6 d’abril) i que ens ajudarà a prioritzar accions per fomentar l’activitat física saludable.

Només 15 minuts d’activitat física poden reduir els riscos de passar massa temps assegut.Aquest estudi prospectiu va investigar l’associació entre el temps assegut per motius laborals, l’activitat física en el temps lliure i la mortalitat per totes les causes i per malalties cardiovasculars. Es van analitzar dades de 481.688 participants, seguits entre els anys 1996 i 2017. Es va observar que les persones que passaven la major part del temps assegudes a la feina tenien un major risc de mortalitat per totes les causes i per malalties cardiovasculars en comparació amb aquelles que passaven menys temps assegudes. No obstant això, si s’alternava el temps entre estar assegut i no estar-ho al lloc de treball no augmentava el risc de mortalitat. A més, incrementar l’activitat física de 15 a 30 minuts al dia en el temps lliure podia reduir els efectes negatius d’estar assegut a la feina de manera prolongada. Aquest estudi suggereix la importància de prendre mesures per reduir el temps prolongat que es passa assegut per raons laborals, i de fomentar l’activitat física per millorar la salut general de la població.

De la col·lecció d’infografies i càpsules de vídeo sobre fruites i hortalisses elaborades en el marc de l’Any Internacional de les Fruites i les Verdures us fem arribar la infografia dels calçots: “És temps de calçots“. Hi trobareu dades sobre les zones de cultiu, les característiques nutricionals, les formes de consum i possibilitats gastronòmiques, receptes, estratègies per reduir-ne el malbaratament, etc.

Podeu veure totes les infografies disponibles aquí.

Esperem que aquestes novetats siguin del vostre interès i en feu la difusió que considereu.

Salutacions,

Associat i aprofita tots els avantatges

Rebràs informació, novetats i notícies. Tot relacionat amb l’associació.

XARXES SOCIALS

© All Rights Reserved. Dissenyat per    Magnore