Butlletí PAAS 01/2024

Primer butlletí del 2024, us fem arribar les darreres novetats del PAAS:

Ja podeu consultar els resultats del projecte d’assessorament en alimentació a les llars d’infants del Departament d’Educació “ A la llar d’infants, creixem, gaudim i mengem sa i sostenible ”. És un projecte pilot desenvolupat entre el Departament d’Educació i l’Agència de Salut Pública de Catalunya, d’acompanyament i suport a l’alimentació saludable i sostenible a les 42 llars d’infants del Departament d’Educació. Consistix a assessorar les planificacions de menús, incorporar el tema de l’alimentació des d’un punt de vista educatiu i oferir formació i assessorament als equips de cuina, equips docents ia les famílies. Podeu consultar la informació a l’apartat sobre Alimentació saludable a la primera infància de l’ASPCAT :

–       Infografia dels resultats el curs 22-23.

–       Presentació dels resultats.

–       Vídeo  del seminari web de presentació dels resultats.

En aquesta infografia podeu consultar els resultats principals de la memòria del 2023 del programa SumaSalut , un projecte d’integració dels programes de prevenció i promoció de la salut a l’atenció primària amb relació a l’activitat física tabac i l’alcohol.
Per a més informació, podeu consultar aquest enllaç.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya participa al projecte europeu PREVENT . És un projecte de quatre anys de durada finançat per la UE, a través del programa Horizon Europe. Es centra a l’abordatge de l’obesitat infantil per millorar la prevenció del càncer. Mitjançant el treball conjunt d’implementacions eficaces, des d’una visió multidisciplinària, PREVENT vol posar les bases d’un futur amb estils de vida saludables. Uneix 20 socis procedents de 8 països i, a Catalunya, està liderat per la institució CERCA . L’Agència de Salut Pública de Catalunya té un paper clau a l’hora d’identificar intervencions d’èxit i dissenyar accions que es portaran a terme a 3 pilots (Catalunya, Grècia i Suècia), així com adaptar-los a contextos socioeconòmics i culturals diversos, tot emprant diverses estratègies, cocreació i mètodes actius de canvi de comportament. Per a més informació, podeu consultar el web del projecte en aquest enllaç. Per a més informació sobre la reunió que tindrà lloc a Barcelona els dies 9 i 10 de gener, podeu clicar en aquest enllaç .

Aquest mes de gener s’han iniciat les noves edicions dels cursos de formació de l’Aula de Promoció de la Salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. En concret, ha començat la 1a edició del curs Petits canvis per menjar millor en la prevenció i el tractament de malalties cròniques , la 20a edició del curs Consell alimentari a la infància i l’adolescència , la 23a edició del curs Activitat física i salut. Va intervenir a l’atenció primària i la 3a edició del curs Activitat física durant l’embaràs i el postpart .

Podeu accedir a la inscripció per a les edicions següents d’aquests cursos ia d’altres relacionats amb la promoció de la salut en aquest enllaç .

El Canal Salut estrena un apartat sobre alimentació saludable per a diferents públics objectiu: a la primera infància , per a infants i joves , per a tothom , per a persones grans , a l’ escola ia la feina . En aquests apartats podeu trobar informació relacionada amb l’alimentació en aquests entorns, així com enllaços i materials d’interès.

El web Canal Salut està liderat pel Departament de Salut amb continguts basats en l’evidència científica i avalats pel propi Departament. Els continguts s’adrecen, d’una banda, a la ciutadania, per facilitar una millor cura de la pròpia salut i poder prevenir malalties i, de l’altra, als professionals de la salut, que hi trobaran el marc de referència.

Al Canal Salut també podeu trobar informació i recursos sobre activitat física .

En el marc de la formació que ofereix l’Agència de Salut Pública de Catalunya a professionals de la salut, s’han programat aquest any 2024 tres seminaris web . El primer tractarà de l’ abordatge del dejuni intermitent i altres diets de moda des de l’atenció primària , i serà el proper 19 de març de 13h a 15h . Reserveu-vos la data!

Properament rebreu el programa i l’enllaç per a la inscripció.

La Taula de diàleg per a la prevenció dels trastorns de la conducta alimentària , coordinada per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, acaba de publicar un document de posicionament sobre la pràctica de prendre mesures antropomètriques als infants i adolescents als centres educatius . El document recull l’evidència científica i els posicionaments que qüestionen l’ utilitat d’aquesta pràctica i que alerten dels riscos associats, alhora que proposa mesures de protecció en cas de prendre mesures antropomètriques. Aquest document s’emmarca al monogràfic “Anorèxia i obesitat” , que afronta el repte de conjugar dos àmbits de gran importància per a la salut pública: la prevenció dels trastorns de la conducta alimentària (TCA) i la prevenció de l’excés de pes.

Podeu consultar el document complet aquí .

El dissabte 27 de gener passat, la sala d’actes de l’edifici Salvany va acollir l’exitosa jornada sobre l’ Estona de l’Àpat a l’escola bressol , organitzada per l’Associació de Mestres Rosa Sensat amb la col· ció destacada de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

Des de les 9h de la matinada fins a les 14h del migdia, els participants tingueren l’oportunitat d’immergir-se en sessions teòriques i compartir experiències pràctiques. Aquest esdeveniment va ser un fòrum ric en intercanvi d’idees, resolució de dubtes i foment del debat constructiu. Amb la participació activa de 140 professionals, les inscripcions tancaran amb llista d’espera, subbratllant l’enorme interès a la temàtica. Aquest èxit reitera la importància de fomentar sinergies entre les àrees de salut i educació, especialment en qüestions que afectin ambdues àrees.

Podeu consultar la nota web aquí , i el programa i material de suport de la jornada, aquí .

De la col·lecció d’infografies i càpsules de vídeo sobre fruites i hortalisses elaborades al marc de l’ Any Internacional de les Fruites i les Verdures us fem arribar la infografia de les cols: “ És temps de cols ”. Hi trobareu dades sobre les zones de cultiu, les característiques nutricionals, les formes de consum i possibilitats gastronòmiques, receptes, estratègies per reduir-ne el malbaratament, etc.

Podeu veure totes les infografias disponibles aquí .

Associat i aprofita tots els avantatges

Rebràs informació, novetats i notícies. Tot relacionat amb l’associació.

XARXES SOCIALS

© All Rights Reserved. Dissenyat per    Magnore