Butlletí PAAS novembre 2023

El dimecres 22 de novembre es va organitzar un seminari web de presentació de la guia L’alimentació saludable en la primera infància, dirigit a les professionals de l’educació infantil de primer cicle (0-3 anys).

Aquesta formació s’emmarca entre les mesures d’acompanyament i difusió de la guia publicada el mes de desembre de l’any passat, i que ha comptat amb diferents seminaris dirigits a professionals de la salut (equips de pediatria, dietistes-nutricionistes i altres professionals de l’atenció primària).

Les mestres i educadores d’escoles bressol i llars d’infants són referents en l’acompanyament de l’àpat de les criatures petites, per això, aquesta formació era molt esperada en el col·lectiu. I una mostra d’això són les més de 450 inscripcions que es van rebre per al seminari.

En aquest enllaç podeu visualitzar la gravació del seminari i en aquest altre descarregar-vos la presentació (apartat materials formatius).

Ja es poden realitzar les inscripcions per als cursos de l’Aula de Promoció de la Salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT). Aquesta oferta formativa és impulsada i finançada per l’ASPCAT i inclou cursos sobre alcohol, salut comunitària, prescripció social, salut maternoinfantil, tabaquisme, activitat física i alimentació saludable. Concretament, sobre aquests dos últims àmbits, s’ofereixen 4 cursos:

  • Activitat física i salut. Intervenció a l’Atenció Primària.
  • Activitat física durant l’embaràs i el postpart.
  • Consell alimentari en la infància i l’adolescència.
  • Petits canvis per menjar millor en la prevenció i el tractament de malalties cròniques.

Si les places estan esgotades, d’aquí a unes setmanes podreu inscriure-us a les edicions següents. Podeu inscriure-us a l’enllaç següent: https://promocio.cat/

L’equip de l’ASPCAT va participar activament a les XI jornades del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CODINUCAT), que van tenir lloc els dies 24 i 25 de novembre a Badalona (Centre Internacional de Negocis de Badalona, BCIN). Les Jornades varen acollir a més de 250 professionals, amb un programa realment interessant sota el lema “Promovem la salut, protegim el planeta”.

La inauguració va comptar amb el parlament de la Secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, i l’equip de dietistes-nutricionistes de l’ASPCAT va participar en dues taules rodones amb intervencions sobre la sostenibilitat a les guies alimentàries i la presentació i implementació de la guia sobre L’alimentació en els centres residencials per a persones grans, a més de moderar la presentació del Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya 2021-2026.

Es va celebrar també la 1a Nit de la Dietètica i la Nutrició, on varen assistir també la Sra. Aina Plaza, Directora general de Planificació en Salut i la Sra. Clara Pareja, Directora general d’Ordenació i Regulació Sanitària, del Departament de Salut. Els àpats servits, amb gran cura de salut i sostenibilitat, varen anar a càrrec de la Xef Ada Parellada. Les pauses actives varen anar a càrrec del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya. Enhorabona CODINUCAT!

El dijous 14 de desembre es durà a terme, una jornada tècnica per prevenir el malbaratament alimentari als centres educatius. L’objectiu ésacompanyar a les gestores de menjador i a la comunitat educativa, a través de la ‘Guia per a la prevenció del malbaratament alimentari als menjadors escolars’ que ha desenvolupat el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya. Aquesta eina de referència dona compliment a les obligacions que recull la Llei 3/2020, de l’11 de març, de prevenció de les pèrdues i malbaratament alimentaris. A més, la Fundació Espigoladors dinamitzarà una taula rodona d’intercanvi d’experiències inspiradores i presentarà l’eina digital Escoles #jonollenço, un recull online d’idees per reduir el malbaratament alimentari impulsades per diferents membres de la comunitat educativa (professorat, monitoratge i AFA).

Podeu descarregar-vos el programa en aquest enllaç i realitzar la inscripció en aquest altre.

El 17 i 18 de novembre es va presentar el programa SumaSalut com a experiència per impulsar la promoció de estils de vida saludable a la Jornada d’estils de vida i salut de la Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària, a Saragossa.

El resum de la comunicació presentada destaca l’èxit de l’estratègia del programa en la detecció precoç dels factors de risc associats a les malalties no transmissibles en l’atenció primària de salut a Catalunya. En les conclusions, es subratlla la importància de les intervencions organitzatives i estructurals per millorar la implementació d’aquest tipus de programes, incloent l’ús de la informació de retorn o devolució dels professionals per guiar les línies futures de seguiment.

Podeu consultar la comunicació en aquest enllaç.

De la col·lecció d’infografies i càpsules de vídeo sobre fruites i hortalisses elaborades en el marc de l’Any Internacional de les Fruites i les Verdures us fem arribar la infografia del bròquil: “És temps de bròquil”. Hi trobareu dades sobre les zones de cultiu, les característiques nutricionals, les formes de consum i possibilitats gastronòmiques, receptes, estratègies per reduir-ne el malbaratament, etc.

Podeu veure totes les infografies disponibles aquí.

Ja estem a les portes de les celebracions nadalenques. Sovint, aquestes dates s’associen a excessos i a àpats molt copiosos. Per tal d’alleugerir-los, us facilitem uns consells que ens ajudaran a gaudir de les festes amb salut.

Podeu descarregar-vos el document Consells per alleugerir els àpats de festes en l’enllaç següent.

Associat i aprofita tots els avantatges

Rebràs informació, novetats i notícies. Tot relacionat amb l’associació.

XARXES SOCIALS

CONTACTA

© All Rights Reserved. Dissenyat per    Magnore