Butlletí PAAS setembre

Us compartim les primeres informacions d’interès relacionades amb el PAAS d’aquest nou curs 23-24:

Logotip PReMEAmb el començament del nou curs escolar, us volem recordar que teniu a la vostra disposició un seguit dedocumentació relacionada amb l’alimentació infantil en general, i amb el menjador escolar en particular:

En l’enllaç següent podeu trobar més publicacions relacionades amb l’alimentació infantil

Foto de grup

El dia 29 de juny es va dur a terme la VII Jornada PReME, amb el títol “Estratègies d’èxit per a un menú més saludable i sostenible”, organitzada per l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) amb la participació de la Fundació Alícia. Va aplegar més de 100 professionals vinculats als menjadors escolars (responsables i professionals de cuines i menjadors escolars, empreses de restauració escolar i tècnics/ques de salut pública). 

En l’enllaç següent podeu trobar la documentació de la jornada.

S’ha actualitzat l’espai de la web de l’Agència de Salut Pública de Catalunya destinat a la formació, seminaris, cursos i jornades sobre alimentació. En aquest apartat podeu trobar la documentació (presentacions, vídeos i altres materials) dels seminaris, jornades i cursos sobre alimentació, així com l’oferta formativa de l’Aula de Promoció de la Salut, de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. Podeu entrar en aquest espai a través de l’enllaç següent.

Els mesos d’estiu són sinònim de calor i vacances. Això, sovint, té conseqüències en el que mengem, ja que és una època festiva, en la que canviem els horaris, els costums i les rutines alimentàries i els aliments que en formen part. Per això, durant aquest estiu, s’han publicat diversos articles divulgatius sobre temes d’interès vinculats a l’alimentació a l’estiu,que s’han publicat tant a l’apartat “Alimentació a l’estiu” del Canal Salut, com a l’apartat “Notícies” de laweb de l’ASPCAT: Aperitius saludables per gaudir de l’estiuA més calor, més fruites i verdures!Les millors opcions de gelats i granissats per a l’estiu

El dia 10 d’octubre es porta a terme la I Jornada de lactància materna de Girona, amb el títol “Fent xarxa per promocionar, protegir i donar suport a l’alletament matern”. La Jornada ha estat organitzada per la Comissió de Lactància Materna de l’IAS-ICS Girona amb la col·laboració de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i el CatSalut. Podeu consultar el programa aquí i realitzar la inscripció aquí.

Des del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, s’ha organitzat una jornada tècnica en línia sobre “Aprèn a dissenyar el Pla de Prevenció del malbaratament alimentari per menjadors escolars”, el pròxim dia 21 de setembre a les 16h. “La jornada consistirà en una formació bàsica per ajudar les empreses que gestionen àpats en menjadors escolars en l’elaboració del Pla de prevenció del malbaratament i del programa d’educació del malbaratament alimentari, dues de les obligacions principals de la Llei 3/2020 de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris.  Impartirà la formació la Sra. Isabel Coderch de l’empresa Te lo Sirvo Verde i autora de la Guia per la prevenció del malbaratament alimentari en menjadors escolars. Es presentarà el contingut de la guia, els 10 principis bàsics per implementar un pla de prevenció del malbaratament alimentari i s’explicarà com dissenyar i implementar el pla als menjadors escolars. Per assistir a la formació en línia, us podeu inscriure a través de l’enllaç següent: Inscripcions.

S’ha publicat el document Mou-te i fes salut: prevenir l’abús de pantalles i el sedentarisme en la infància i adolescència, una infografia adreçada a la ciutadania que ofereix recomanacions per tal de reduir l’ús de pantalles i augmentar l’activitat física en els infants i adolescents. Recordem que estudis recents han demostrat que el sedentarisme és un risc per a la salut tan important com no fer suficient activitat física o com fumar. Anomenem comportament sedentari aquell comportament que suposa passar molta estona asseguts o estirats al llarg del dia. Els comportaments sedentaris típics inclouen veure la tele, jugar a consoles o utilitzar l’ordinador −aquests reben el nom de temps de pantalla−, conduir un automòbil i llegir. Podeu consultar la infografia en aquest enllaç.

Ja es poden consultar els resultats del Dia Mundial de l’Activitat Física (DMAF) 2023 a la Memòria Dia Mundial d’Activitat Física. Més de 273.000 persones han participat en la celebració del DMAF 2023, la participació més alta obtinguda fins ara. Fins a 3526 entitats enregistrades han organitzat i potenciat l’organització d’activitats. Les entitats organitzadores provenen sobretot de l’entorn sanitari, tot i que augmenten les actuacions en l’entorn comunitari, que es fan amb la col·laboració conjunta de diferents entitats. Les caminades continuen sent l’activitat més representativa, la qual cosa potencia la participació intergeneracional i amb equitat. L’increment de la comunitat de xarxes socials va creixent, especialment a Instagram, i arriba als joves i adolescents, tot i la manca de continuïtat i dinamització durant la resta de mesos de l’any.

El foment de l’ús d’un llenguatge respectuós en el context del sobrepès i l’obesitat infantil representa un pas important cap a una societat més comprensiva i empàtica, on els infants puguin créixer amb confiança i respecte, sense ser estigmatitzats per la seva condició física. Per això, l‘Associació Mundial d’Obesitat ha pres una posició clara en favor de l’ús del llenguatge centrat en les persones. Aquesta iniciativa té com a objectiu canviar la manera en què parlem i comuniquem sobre aquesta qüestió complexa, evitant l’estigma i fomentant una perspectiva més comprensiva i sensible envers els infants afectats i les seves famílies. Podeu trobar més informació en aquest enllaç.

De la col·lecció d’infografies i càpsules de vídeo sobre fruites i hortalisses elaborades en el marc de l’Any Internacional de les Fruites i les Verdures us fem arribar la infografia de les hortalisses i fruites d’estiu: “És temps de figues”. Hi trobareu dades sobre les zones de cultiu, les característiques nutricionals, les formes de consum i possibilitats gastronòmiques, receptes, estratègies per reduir-ne el malbaratament, etc.

 Podeu veure totes les infografies disponibles aquí.

Associat i aprofita tots els avantatges

Rebràs informació, novetats i notícies. Tot relacionat amb l’associació.

XARXES SOCIALS

© All Rights Reserved. Dissenyat per    Magnore