PAAS | Recull de les 10 notícies més rellevants

10 notícies més rellevants que s’han publicat en aquets primers 6 mesos de l’any.

Es disposa de l’espai web “L’alimentació saludable en la primera infància, que recull la guia, els diferents materials formatius (vídeos i presentacions dels seminaris web) i recursos complementaris (tríptic i fullets en diferents idiomes).

S’ha presentat el document L’alimentació en els centres residencials per a persones grans, liderat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya amb la col·laboració amb diferents entitats i organismes. Aquest document pretén ser una eina per difondre les bases de l’abordatge alimentari en els centres residencials per a persones grans (CRPG), tenint en compte paràmetres de salut, sostenibilitat, disponibilitat, preferències gastronòmiques i satisfacció sensorial. Va adreçat a dietistes-nutricionistes i altres professionals relacionats amb l’alimentació en CRPG.

Podeu descarregar-vos el document, així com accedir a la gravació del seminari i les presentacions (disponibles properament) a l’enllaç següent.

Petits canvis per menjar millor. Els missatges clau en imatges.

S’han publicat una sèrie de recursos en imatges i sense lletra, vinculats a la guia Petits Canvis per Menjar Millor, amb l’objectiu de ser utilitzats per a professionals que treballen amb població d’elevada vulnerabilitat i amb dificultat de comprensió lectora. Són fruit de la reflexió i l’experiència de diferents professionals del tercer sector, l’atenció primària de salut i la salut pública.

Es disposa d’un document explicatiu adreçat a professionals, d’un cartell de Petits Canvis per Menjar Millor amb imatges i alternatives saludables a aliments que cal evitar, consells sobre la compra saludable, recomanacions d’higiene en la manipulació d’aliments, el plat saludable i receptes saludables.

Es poden trobar tant al Canal Salut (apartat Petits canvis en un cop d’ull) com a la web de l’ASPCAT (apartat Recursos educatius en imatges per a professionals).

L’OMS reconeix com a ‘bona pràctica’ el programa SumaSalut, de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, sobre prevenció dels factors de risc de les malalties cròniques

L’OMS reconeix com a ‘bona pràctica’ el programa SumaSalut, de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, sobre prevenció dels factors de risc de les malalties cròniques.

El programa de l’ASPCAT SumaSalut té com a objectiu la implementació coordinada i integral dels programes BeveuMenys, Primària sense FUM, Activitat Física Saludable i Alimentació Saludable a l’atenció primària i comunitària de Catalunya. Uns programes amb els quals Catalunya treballa des de fa més de 20 anys de la mà de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) i de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC). Es tracta d’una tasca coordinada i col·laborativa que ha permès extreure lliçons essencials per compartir amb la resta de països d’Europa sobre com aconseguir una implementació a gran escala a un territori.

Podeu llegir la nota de premsa en aquest enllaç.

Passar-s’ho bé i menjar millor. Recomanacions per a l’alimentació de les estades escolars en cases de colònies

Els mesos de maig i juny són temporada de colònies escolars, experiències educatives que ajuden els infants i joves a connectar amb la natura i l’entorn, en convivència amb els i les companyes i docents, a la vegada que es gaudeix de l’estada i les activitats de lleure, jocs i activitats esportives. Les estades escolars a les cases de colònies també són espais educatius i, per tant, s’ha de vetllar per a la promoció d’hàbits saludables, entre els que destaca una alimentació saludable. Aquest document, elaborat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, recull consells per a famílies, escoles, cases de colònies i empreses de restauració per tal de millorar l’alimentació en les estades escolars en cases de colònies. Compta amb el suport de 10 entitats i departaments vinculats al món de la infància, la joventut, la salut i el lleure.

Consum

El dijous 1 de juny es va portar a a terme un seminari web sobre la campanyaImplica’t, liderada per la Taula de Diàleg per a la prevenció dels Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA). L’objectiu de la formació va ser proporcionar informació, eines i estratègies a professionals de la salut que estan en contacte amb les famílies per empoderar-les i fer prevenció dels trastorns de la conducta alimentària a través dels factors de protecció. Anava dirigit especialment a tots els i les professionals de la salut de l’atenció primària (RBEC, medicina i infermeria de família, equips de pediatria, DN, fisioterapeutes…), i s’ha acompanyat de la distribució de tríptics i cartells als CAP.

Podeu trobar el programa, les presentacions i el vídeo de la gravació del seminari en l’enllaç següent.

El dia 6 d’abril es va celebrar el Dia Mundial de l’Activitat Física (DMAF) (6 d’abril), una iniciativa conjunta entre la Secretaria General de l’Esport i l’Activitat Física i l’Agència de Salut Pública de Catalunya, amb l’objectiu de promoure l’activitat física com a eina de salut i benestar, i estendre els efectes beneficiosos d’aquesta pràctica enfront del sedentarisme, un dels principals factors de risc de mort als països occidentals. El lema d’aquesta edició fou “Gaudeix la vida, posa’t en marxa”, i per impulsar el DMAF es va proposar, entre altres, respondre i difondre una enquesta poblacional per valorar els hàbits i actituds sobre l’activitat física, organitzar i enregistrar les activitats i fer difusió de les vostres activitats publicant-ne fotos o vídeos a les xarxes socials amb #DMAF2023 #PosatenMarxa #SumaSalut. Trobareu el pòster d’aquest any i tots els materials en aquest enllaç.

El Departament de Salut promou l’aigua a través de fonts i regularà els aliments i les begudes saludables que es venen a les màquines expenedores, cafeteries i menjadors dels hospitals de centres sanitaris de la xarxa d’utilització pública (SISCAT) a través d’una instrucció del Servei Català de la Salut (CatSalut) que va entrar en vigor el passat 20 de febrer. Aquesta instrucció, impulsada per l’Agència de Salut Pública de Catalunya en el marc del Pla per a la Promoció de la Salut a través de l’Activitat Física i l’Alimentació Saludable (PAAS), marca els criteris alimentaris i nutricionals per a aliments i begudes envasats. En aquest sentit, prioritza els productes amb menys quantitat de sucres afegits i sal, quantitats més elevades de fibra i millor perfil lipídic (greixos insaturats). L’objectiu és garantir que l’oferta disponible d’aliments i begudes de les màquines expenedores, cafeteries i menjadors laborals o oberts a acompanyants de persones ingressades, sigui adequadai contribueixi a una alimentació saludable i sostenible. En els enllaços següents podeu consultar la instrucció i l’Informe per a la regulació dels aliments i les begudes envasats disponibles en les màquines expenedores, les cafeteries i els menjadors dels centres i serveis sanitaris de Catalunya.

El cicle de sessions científiques “Els dijous de Salut Pública”de febrer va incloure la presentació del programa de ”Prevenció i abordatge de l’obesitat infantil al barri de La Mina. Resultats i reflexions”. Podeu consultar el vídeo de la gravació de la sessió i la documentació en aquest enllaç. 

De la col·lecció d’infografies i càpsules de vídeo sobre fruites i hortalisses elaborades en el marc de l’Any Internacional de les Fruites i les Verdures us fem arribar la infografia de les hortalisses i fruites d’estiu: “És temps de préssecs” i “És temps de cogombres”. Hi trobareu dades sobre les zones de cultiu, les característiques nutricionals, les formes de consum i possibilitats gastronòmiques, receptes, estratègies per reduir-ne el malbaratament, etc.

 Podeu veure totes les infografies disponibles aquí.

Associat i aprofita tots els avantatges

Rebràs informació, novetats i notícies. Tot relacionat amb l’associació.

XARXES SOCIALS

CONTACTA

© All Rights Reserved. Dissenyat per    Magnore