Butlletí PAAS juny

Principals novetats en matèria d’alimentació i activitat física del PAAS, del mes de juny.

El Departament de Salut llença una bateria de consells amb la campanya “Aquesta calor és mortal” per minimitzar els efectes negatius de l’exposició a la calor: deshidratació, cops de calor, exposició al sol, cremades solars… La campanya se centra en sis grans consells per tal de conscienciar sobre els efectes de la calor i prevenir-los: beu aigua sovint, evita sortir a l’exterior durant les hores de màxima calor, roman en espais climatitzats, tingues cura dels infants i de la gent gran, porta roba lleugera i gorra o barret, aplica’t protector solar.

Podeu trobar els consells desglossats, els materials de la campanya i més informació en l’enllaç següent.

S’ha publicat l’actualització del document “Passar-s’ho bé i menjar millor. Recomanacions per als menús de campus esportius i casals d’estiu”, que recull recomanacions per a les programacions de menús i de campus esportius i casals d’estiu amb l’objectiu d’assegurar una alimentació saludable.

Ja teniu disponibles, al servei de publicacions del Departament de Salut, alguns exemplars impresos del fullet L’alimentació saludable en l’etapa escolar en castellà, anglès, occità, xinès, urdú, ucraïnès, romanès, àrab i amazic.

S’ha traduït al castellà el document “Menjar sa i moure’s en reunions de treball, jornades i congressos”, per tal de tenir-lo disponible per a esdeveniments amb públic estranger o castellano-parlant. Està disponible en format fullet desplegable i també amb el format tradicional amb les pàgines consecutives, tant en català com en castellà. Properament es traduirà també a l’anglès.

Aquest document inclou consells perquè les reunions de treball, jornades i congressos tinguin una oferta alimentària saludable i inclusiva, de manera que els aliments i begudes que s’ofereixen en aquests entorns siguin coherents amb els missatges que es donen en les trobades de professionals de ciències de la salut.

En breu estaran disponibles en paper al servei de publicacions del Departament de Salut (en català i en castellà). Podeu fer la sol·licitud al correu següent: [email protected], indicant el vostre nom i cognoms i l’adreça del Centre d’Atenció Primària. En cas de voler-ho rebre a altres entitats o institucions, podeu sol·licitar-ho a: [email protected]

Recordeu que cal fer un ús responsable dels documents en paper, per això us demanem que el nombre d’exemplars sol·licitat s’ajusti molt a la necessitat que en tingueu. Gràcies!

A l’estiu, amb les altes temperatures, hi ha més risc de creixement de microorganismes i, per tant, més possibilitats que es produeixin intoxicacions alimentàries. Per gaudir de les activitats d’estiu als casals, on es manipula i se serveix tot tipus de menjar, l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària ha publicat aquest document amb indicacions: Recomanacions de seguretat alimentària per als casals d’estiu.

El dimarts 20 de juny, l’Agència de Salut Publica de Catalunya va presentar el document L’alimentació en els centres residencials per a persones grans, fruit de la col·laboració amb diferents entitats i organismes. Aquest document pretén ser una eina per difondre les bases de l’abordatge alimentari en els centres residencials per a persones grans (CRPG), tenint en compte paràmetres de salut, sostenibilitat, disponibilitat, preferències gastronòmiques i satisfacció sensorial. Va adreçat a dietistes-nutricionistes i altres professionals relacionats amb l’alimentació en CRPG.

Podeu descarregar-vos el document, així com accedir a la gravació del seminari i les presentacions (disponibles properament) a l’enllaç següent.

El Fons Mundial per a la Recerca en Càncer (WCRF) ha publicat un document titulat “Establiment de polítiques sòlides per promoure l’activitat física a l’atenció primària de salut”. L’informe descriu per què la promoció de l’activitat física a l’atenció primària és un aspecte important de l’enfocament global, transversal i sistèmic necessari per augmentar els nivells d’activitat física. És una manera cost-efectiva d’incrementar l’activitat física i contribuir a la prevenció i gestió de diverses malalties no transmissibles, incloent-hi diversos tipus de càncer.

Propostes d’activitat física per a infants i adolescents. Aquests materials es troben disponibles al Canal Salut, concretament a l’apartat “Com ser actiu quan sóc un infant o jove”:

  •   15 reptes de moviment a casa: Cartell adreçat als infants que ofereix 15 exercicis per tal de mantenir una vida activa i saludable. Les figures il·lustren amb un text breu idees perquè les famílies incitin als infants a moure’s amb diversió. També es poden penjar a espais de casals o escoles.
  • 7 minuts d’activitats per a infants: Infografia que ofereix 7 activitats físiques diferents, ideades per una jugar-les durant un 1 minut per cada animal proposat, amb el propòsit de trobar oportunitats de mantenir als més petits actius de forma engrescadora.
  • Activats – Exercicis en companyia: Infografia il·lustrada d’exercicis sense material per realitzar a casa. Pensada per a adolescents que prefereixen fer activitat de manera autònoma. Es recomana realitzar-la acompanyat/da d’una persona adulta o company/a, per afavorir l’adherència.
  • La meva rutina d’exercicis: Infografia que ofereix una rutina d’exercicis per tal de mantenir una vida activa i saludable. Pensada per a adolescents que prefereixen fer activitat de manera autònoma.

De la col·lecció d’infografies i càpsules de vídeo sobre fruites i hortalisses elaborades en el marc de l’Any Internacional de les Fruites i les Verdures us fem arribar la infografia de les hortalisses protagonistes de la temporada: “És temps de cebes”. Hi trobareu dades sobre les zones de cultiu, les característiques nutricionals, les formes de consum i possibilitats gastronòmiques, receptes, estratègies per reduir-ne el malbaratament, etc.

Podeu veure totes les infografies disponibles aquí.

Associat i aprofita tots els avantatges

Rebràs informació, novetats i notícies. Tot relacionat amb l’associació.

XARXES SOCIALS

© All Rights Reserved. Dissenyat per    Magnore