Principals novetats en matèria d’alimentació i activitat física del PAAS

La revista BMC Public Health ha publicat un article de l’ASPCAT sobre la revisió de menús escolars a Catalunya: School Menu Review Programme (PReME): Evaluation of compliance with dietary recommendations during the period 2006-2020 in Catalonia -BMC Public Health 22, 2173 (2022)-El treballanalitza una mostra de 6.387 programacions de menús de 2.221 escoles i mostra l’evolució positiva del compliment de les recomanacions del PReME. La millora de la qualitat dels menús dels menjadors que s’ofereixen als centres escolars de Catalunya demostra l’eficàcia del programa.

L’ASPCAT ha participat en el dossier “La informació gràfica en l’etiquetatge”, un document que recull les aportacions de diferents expertes dels àmbits de la salut pública, la divulgació, la indústria, els i les consumidors/es i la recerca acadèmica) en el debat sobre els pros i contres dels sistemes d’informació gràfica a l’etiquetatge alimentari. Aquest treball s’emmarca en col·lecció de publicacions “Alimentació i Comunicació” (Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i Observatori de la Comunicació Científica de la Universitat Pompeu Fabra), i aborda, des de diferents perspectives, els desafiaments i oportunitats que plantegen els sistemes gràfics per oferir a les persones consumidores informació rellevant sobre nutrició i altres aspectes com la sostenibilitat ambiental.

De la col·lecció d’infografies i càpsules de vídeo sobre fruites i hortalisses elaborades en el marc de l’Any Internacional de les Fruites i les Verdures us fem arribar la infografia de les hortalisses protagonistes de la temporada de fred: “És temps de cols”. Hi trobareu dades sobre les zones de cultiu, les característiques nutricionals, les formes de consum i possibilitats gastronòmiques, receptes, estratègies per reduir-ne el malbaratament, etc.

Podeu veure totes les infografies disponibles aquí.

Amb la voluntat de facilitar l’accés als recursos de promoció de la salut en general, i de l’alimentació saludable en concret, a la comunitat ucraïnesa refugiada a Catalunya, s’ha traduït el fullet dels “Petits canvis per menjar millor” a l’ucraïnès. La guia alimentària Petits canvis per menjar millor és una eina per identificar aspectes claus que, amb petites modificacions, poden millorar de forma important la qualitat i la sostenibilitat de l’alimentació. Es va publicar l’any 2018 i s’ha acompanyat de diverses mesures de difusió, entre les que destaquen la publicació de fullets que resumeixen les idees clau de la guia. Fins ara, el fullet estava disponible en 9 idiomes: catalàaranèscastellàanglèsàrabfrancèsromanèsxinès i urdú.

Fer esforços breus i intensos en el dia a dia redueix la mortalitat per càncer. Un nou estudi demostra que introduir tres períodes breus i intensos d’activitat física (d’un a dos minuts), integrat al dia a dia, com per exemple pujar escales o caminar a pas ràpid, pot suposar la reducció del 38% al 40% del risc de mortalitat per càncer i per totes les causes, i un 48-49% de reducció del risc de mortalitat de causa cardiovascular. Pel fet que aquesta activitat requereix un compromís de temps mínim i no implica cap preparació específica, equipament o accés a instal·lacions especials, us animem a incorporar-la en el vostre dia a dia, tan a la feina com a casa i fora de casa.

GenMove: nova aplicació de l’OMS per ajudar als infants i joves a moure’s. És tracta d’una aplicació de jocs que utilitza el seguiment de moviments avançats i la tecnologia d’intel·ligència artificial per oferir a criatures i joves d’entre 8 i 15 anys una experiència de videojoc que impliqui activitat física vigorosa. Aquest tipus d’iniciatives han de permetre canviar la tendència de sedentarisme entre la infància i joventut, ja que el 80% dels infants i joves ja no compleixen les pautes d’activitat física. En la infància i l’adolescència, l’OMS recomana una mitjana de 60 minuts d’activitat física aeròbica d’intensitat moderada al dia, incloent-hi activitats que enforteixin els músculs i els ossos, almenys tres cops per setmana.

De moment, aquesta aplicació només està disponible en anglès, i no és d’accés lliure, tot i que es pot fer una prova gratuïta de 7 dies. Per a més informació, consulteu l’enllaç següent.

Recomendaciones NO Hacer en el manejo de asma bronquial, en la revista  Atención Primaria - semFYC

Recomanacions sobre l’estil de vida. Actualització PAPPS 2022: fa uns mesos es van presentar les recomanacions del Programa d´Activitats Preventives i Promoció de la Salut (PAPPS) de la Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària (semFYC), per a la promoció d´un estil de vida saludable mitjançant la metodologia d´intervenció i les actuacions preventives en consum de tabac, consum d’alcohol, alimentació saludable, activitat física en el temps de lleure i prevenció d’accidents de trànsit i sistemes de retenció infantil. S’han actualitzat les recomanacions, s’assenyalen aspectes nous com la definició de consum d’alcohol de risc baix i s’actualitza la bibliografia. Per a les recomanacions principals s’inclouen taules específiques que recullen la qualitat de l’evidència i la força de la recomanació. Per accedir al document complet, consulteu l’enllaç següent.

Associat i aprofita tots els avantatges

Rebràs informació, novetats i notícies. Tot relacionat amb l’associació.

XARXES SOCIALS

© All Rights Reserved. Dissenyat per    Magnore