Fumar augmenta el risc de contagi i mortalitat pel COVID-19

El Programa d’Atenció Primària Sense Fum (PAPSF) i la Xarxa Catalana d’Hospitals Sense Fum (XCHSF) amb l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), consideren necessari donar a conèixer un article recentment publicat al Blog del British Medical Journal (BMJ)¹ on s’exposa que fumar augmenta el risc de contagi per coronavirus i empitjora l’evolució i la cura del COVID-19.

Resultats preliminars han demostrat que fumar proporciona una porta d’entrada en l’organisme del COVI-19 degut als moviments repetitius dels dits a la boca, i que el fum de tabac per inhalació augmenta la taxa de transmissió i la gravetat de les infeccions de les vies respiratòries pel COVID-19. El 12,4% dels fumadors morts van requerir ingrés a la unitat de cures intensives o ventilació mecànica en comparació amb el 4.7% dels no fumadors.

Des del Programa d’Atenció Primària Sense Fum, la Xarxa Catalana d’Hospitals Sense Fum i l’ Agència de Salut Pública de Catalunya, també asseguren que “se sap que deixar de fumar ajuda al control de malalties cardiovasculars i respiratòries que són factors de risc pel COVID-19”. I recorden que “no hem d’oblidar, en aquests dies que estem confinats a casa, que fumar posa en risc la salut de les persones que conviuen amb els fumadors”.

A més, en relació amb la pandèmia del COVID-19 i la situació de confinament a casa per frenar la propagació, des del PAPSF i la XCHSF volen ajudar a la població a deixar de fumar a través d’internet, perquè, asseguren “el que si està clar és que deixar de fumar redueix les conductes de risc pel contagi del COVID-19”.

Deixar de fumar és el millor que es pot fer per la nostra salut i la dels altres. El confinament fa que hi hagi més temps lliure (i això pot ser un avantatge), però al mateix temps, suposa un esforç psicològic i emocional important.

Per aquest motiu posen a disposició de la ciutadania una plataforma per ajudar a deixar de fumar en temps de COVID 19 http://www.papsf.cat/ajudar-deixar-fumar-COVID19.aspx on es troben 4 estratègies d’ajuda:

  1. Un e-mail on un professional sanitari expert en tractament del tabaquisme atendrà les consultes de la persona interessada per fer assessorament i seguiment en el procés de deixar de fumar durant aquest dies de confinament.
  2. Guia interactiva per deixar de fumar
  3. Guia d’ajuda per deixar de fumar en 4 passos
  4. L’APP Sacabo

Article:
¹ https://blogs.bmj.com/bmj/2020/03/20/covid-19-the-role-of-smoking-cessation-during-respiratory-virus-epidemics/

Associat i aprofita tots els avantatges

Rebràs informació, novetats i notícies. Tot relacionat amb l’associació.

XARXES SOCIALS

© All Rights Reserved. Dissenyat per    Magnore