El 78% de les infermeres i infermers de l’AIFiCC s’han vacunat de la grip

Un total de 231 infermeres i infermers han contestat una enquesta online que l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) ha passat a les seves sòcies, coincidint amb el final de la Campanya de Vacunació Antigripal Estacional 2019-20.

El Grup de Treball de Vacunes de l’AIFiCC ha elaborat aquesta enquesta amb l’objectiu de conèixer si les infermeres i infermers de l’AIFiCC s’han vacunat o no de la grip, i perquè.

Resultats:
Les 231 infermeres i infermeres que han participat tenen una mitjana de edat de 47,2 anys amb un rang d’edat dels 24 als 65 anys. El 75.1% dels participants ha estat entre la franja dels 40 als 59 anys. Un 89.2% de les que han participat son dones i un 10.8% homes.

El 93.9% treballen a l’Atenció Primària, un 2.6% a Direcció i Gestió de Serveis, mentre que a Hospitals només un 0.4%, i a altres un 3.1%.

Recomanen la vacunació antigripal el 97.4% de les infermeres i infermers, i no la recomanen el 2.6% de les infermeres enquestades.

Vacunar-se o no vacunar-se i motius

El 78.4% contesta que s’ha vacunat, un 14.3% no s’ha vacunat i un 7.4% diu que ho farà els propers dies (malgrat la campanya oficialment finalitza a finals de novembre, es continua vacunant fins esgotat l’estoc de vacunes).

El principal motiu per vacunar-se ha estat que la vacuna “protegeix la meva salut” amb un 77.1%, seguit de “possible contagi a pacients” amb un 72.7%, també ha obtingut la majoria de les respostes “Protegeix la salut de la família” amb un 51.5%, mentre que “Pateix malaltia crònica” ha obtingut un 10.8% de les respostes, “Conviu amb persona major de 65 anys o amb malaltia crònica” amb només un 10% de les respostes, i ja amb menors percentatges: “Vaig tenir la grip anteriorment” amb un 4.8% i “Es gratuïta” amb un 3.5%.

El principal motiu per no vacunar-se ha estatdubte de la eficàcia de la vacuna” amb un 7.8%, seguit de “Baixa freqüència de la malaltia” amb un 6.1%, mentre que “Efecte secundaris previs” té un 4.3% de respostes, les “por als efectes secundaris” un 3.9% i finalment “mandra/ deixadesa” amb només un 1.3%.

Les preguntes sobre els principals motius per recomanar la vacuna o no fer-ho tenien resposta oberta. Sobre els motius per recomanar-la, les infermeres i infermers d’AIFiCC contesten que la recomanen majoritàriament per prevenció de la malaltia, per protecció de les persones transmissores de la malaltia i pels beneficis per a la salut.

Sobre els motius per no recomanar-la les respostes son variades, i expressen idees com: per evitar complicacions i no provocar baixes laborals, per respectar les decisions personals, perquè no confien en la cobertura de la grip, o bé per la baixa efectivitat de la vacuna segons alguns estudis.

Associat i aprofita tots els avantatges

Rebràs informació, novetats i notícies. Tot relacionat amb l’associació.

XARXES SOCIALS

CONTACTA

© All Rights Reserved. Dissenyat per    Magnore