Intolerable paralització de la llei catalana d’universalització de l’atenció sanitària

L'anunci del govern espanyol de presentar recurs davant el Tribunal Constitucional i paralitzar la Llei 9/2017 del Parlament de Catalunya ataca directament l’efectiva atenció sanitària universal a Catalunya. La intolerable paralització d’aquest marc normatiu comportarà a partir d’ara que les persones que més ho precisen poden quedar sense atenció sanitària, podent provocar desigualtats i injustícies. L'efecte d’una cobertura sanitària adient i de bona qualitat és beneficiós per la ciutadania, i que un millor accés a l'assistència sanitària integral millora la salut de tota la població, especialment, de les persones amb menys recursos.

A Catalunya, fins al moment, per a fer efectiu aquest dret a la sanitat universal només calia estar empadronat en una localitat catalana, cosa que ha facilitat l’accés a col·lectius en risc sanitari i social. A més a més l’experiència des de l’atenció primària de salut mostra que encara es podria anar més enllà.

Des de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya, pensem que és urgent denunciar que el recurs del Govern espanyol davant el Tribunal Constitucional impedirà comptar amb un marc que s’ha mostrat eficient en els darrers temps a Catalunya, i incidirà especialment sobre col·lectius en risc d'exclusió social, lògicament necessitats d’atenció sanitària pública i gratuïta. Aquestes persones sovint troben en els serveis de l’atenció primària de salut una porta d’entrada i el context necessari per a una atenció efectiva, tant en prevenció, cura, seguiments, immunitzacions, etc.

Des de l'AIFICC fem una crida al govern espanyol perquè reconsideri l'efecte d'aquest recurs als principis d'atenció sanitària universal, i adopti d’immediat les mesures necessàries per revertir la situació. De no fer-ho, les conseqüències poden comportar danys irreparables sobre els índexs de benestar i bona salut del conjunt de la població, tant actuals com futurs.

Associat i aprofita tots els avantatges

Rebràs informació, novetats i notícies. Tot relacionat amb l’associació.

XARXES SOCIALS

CONTACTA

© All Rights Reserved. Dissenyat per    Magnore