03/05/2016


IV Jornada d’especialistes en Infermeria Familiar i Comunitària

IV Jornada d’especialistes en Infermeria Familiar i Comunitària

El passat 29 d’abril vam celebrar la IV Jornada d’especialistes en infermeria familiar i comunitària a Catal
unya on es graduaven 34 nous especialistes.

La Jornada va començar puntualment amb la taula inaugural que va comptar amb la presència de Josep Roma responsable d’acreditació i desenvolupament professional del Departament de Salut, Guadalupe Figueiras responsable de la direcció estratègica d’infermeria del Departament de Salut, Núria Cuixart degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya i l’Alba Brugués, presidenta de l’AIFiCC.

Josep Roma va donar la paraula a l’Alba Brugués que va aprofitar la intervenció per recordar el camí fet per l’especialitat, des d’aquell 23 de juliol de 2010 quan es van acreditar 5 Unitat Docents Multiprofessionals i on es van convocar les primeres 18 places per l’especialitat d’infermeria familiar i comunitària. El camí fet ens porta ara a la sisena promoció on ja s’han convocat 41 places. La presidenta de l’AIFiCC va aprofitar també la seva exposició per reivindicar la creació de la categoria professional i va defensar l’especialitat tot recordant que ha regulat i unificat la formació fins ara existent i aportat un valor afegit a la formació dels infermers/es amb l’orientació cap a la salut pública i comunitària i cap a la recerca.

En acabar el torn de l’Alba Brugués, va prendre la paraula la Guadalupe Figueiras que va agrair la invitació i on va felicitar la promoció per arribar a un dia tan especial com és el de la seva graduació, tot recordant-los que han arribat al final del camí que van iniciar fa dos anys amb la seva elecció i que els va recordar que ara el seu marc de referència serà la comunitat a la que atendran.

Després va intervenir Núria Cuixart que va parlar sobretot de gratitud i compromís, cap als nous especialistes, als que felicita i agraeix la seva dedicació i als qui demana compromís amb la seva elecció. També va recordar que les infermers no tenen cap problema amb les competències, tema que està tant d’actualitat ara, sinó en tot cas en el seu desenvolupament.   Va cloure la taula inaugural en Josep Roma que va donar l’enhorabona als nous especialistes per haver finalitzat la seva formació, i on també els va encoratjar a crear la seva pròpia professió i els seu propis estàndards professionals.

En acabar la taula inaugural, va ser el torn de la conferència que va anar a càrrec de Estrella Lalueza, veterinària i infermera de l’ABS de Lleida, i que va explicar la seva experiència en la cooperació on ha desenvolupat tasques d’infermeria comunitària des de fa més de 15 anys tant a l’Àfrica com a l’Europa de l’Est.

Durant la pausa cafè es van poder veure el 16 pòster exposats i presentats a les Jornades, i just després del descans, es van iniciar les taules de presentació de les comunicacions orals. En total es van presentar 8 treballs de recerca sobre: Coneixements, formació i percepció de la immunoteràpia amb allergens a AP; Nivel de conocimientos y calidad de vida de las mujeres en la etapa del climaterio; Uso de aplicaciones móviles de salud en pacientes de Atención Primaria; Reconsulta por infección del tracto urinario (ITU) con el tratamiento con fosfomicina 3 gramos en dosis única; Evaluación de una intervención comunitaria sobre hábitos alimenticios, ejercicio físico y percepción del autoconcepto en alumnos de Educación Secundaria Obligatoria; Efecto del cuidado informal en la salud: estudio transversal con base poblacional; La insuficiencia cardíaca (IC) en Atención Primaria (AP). Estudio sobre calidad de vida y autocuidados en la enfermedad i Efectividad de una intervención para aumentar los conocimientos y actitudes sobre el documento de voluntades anticipadas en pacientes crónicos complejos.

Tot seguit en van entregar el premi al millor pòster i a la millor comunicació que van ser, en la categoria del millor pòster per a  Diseño de un proyecto de salud. Detección e intervención ante un consumo de drogas en población adulta en el Centro de Atención Primaria Mútua Rubí,  de María del Carmen Segura, i la millor comunicació oral per a Efectividad de una intervención para aumentar los conocimientos y actitudes sobre el documento de voluntades anticipadas en pacientes crónicos complejos, dels autors: Mª de los Ángeles Costalago Vázquez; Adrián Díaz Bermejo; María  Medina Lorente i Carolina Sampietro Colomer.

La jornada va finalitzar amb l’entrega d’un petit obsequi als nous especialistes, per part d’alguns membres de la Junta de l’AIFiCC.


Veure totes les noticies

Horari d'atenció

Horari d'atenció a la seu: dimarts de 17.00 a 19.00 hores. Durant el mes d'agost, l'AIFiCC romandrà tancada.

Per realitzar qualsevol altra consulta, feu clic aquíINFOVACALDIA - Siempre al día con el grupo vacunas de AIFiCCPrograma Beveu MenysFAECAPAGORAAUPAFoCAPInfermera virtualCPICJBIPersonesPKNOSalut i benestarSense fumVacunes