07/06/2016


ÈXIT DE PARTICIPACIÓ I CONTINGUTS AL XIIIè CONGRÉS DE L’AIFiCC CELEBRAT A LLEIDA

Més de 300 infermers i infermeres de família i comunitària es van reunir a la Llotja de Lleida els passats 1 i 2 de juny en el seu congrés bianual, i que va servir per debatre sobre la pràctica assistencial, oferint eines per millorar coneixements i habilitats a les infermeres que treballen a l’Atenció Primària.    

El congrés es va iniciar amb 7 tallers pràctics, el matí del dimecres 1 de juny, sobre temes com: la malnutrició i disfàgia, la gestió de la demanda en pediatria, l’exploració oftalmològica pediàtrica, el peu diabètic, com ajudar a deixar de fumar, la rehabilitació pulmonar o l’atenció a persones amb necessitats complexes.  

 La inauguració va ser a primera hora de la tarda del mateix dimecres, amb la presència de Xavier Rodamilans, regidor de polítiques per als drets de les persones a l’Ajuntament de Lleida, Guadalupe Figueiras, responsable de la direcció estratègica d’infermeria del Departament de Salut, Alba Brugués presidenta de l’AIFiCC i Gemma Amat, presidenta del XIII Congrés de l’AIFiCC. Tots ells van desitjar als congressistes una bona estada, interessant i profitosa.   La conferència inaugural va ser una explosió d’optimisme de la mà de Victor Kuppers que va animar a viure amb entusiasme, va recordar que si el desànim es fa perenne, tenim un problema. I va remarcar que la nostra actitud davant la vida és la que ens marca ser o no ser persones fantàstiques.  

La primera taula de debat anomenada Exercici físic, com el prescrivim? va tractar temes com la prescripció d’exercici en la diabesitat, la importància de l’exercici físic en el tractament del dolor, o com a bé cardio-vascular.  

Com no podria ser d’altra manera i després d’aquesta primera taula, i un cop es va fer la primera defensa de comunicacions orals, va arribar la classe de zumba perquè tots els congressistes fessin exemple del que prescriuen.  

El sopar del congrés va ser el darrer acte d’un primer dia intents.  

Dijous 2 de juny, de bon matí va dur-se a terme la segona taula de defensa de comunicacions orals. Tot seguit va iniciar-se la segona taula de debat anomenada Adaptant-nos als canvis la qual va tractar temes com les APP
en l’entorn sanitari, el repte comunitari de les desigualtats socials i els nous protocols en risc cardiovascular.
 

La pausa cafè va donar pas a la tercera taula de debat sobre La fragilitat de les persones amb dèficit cognitiu que va permetre fer un repàs a qüestions com quines eines es poden donar als cuidadors de les persones amb demència, les actuacions de les infermeres a les persones amb Parkinson o l’abordatge de les les persones amb malalties neurodegeneratives.
 

La presentació de la Guia de l’AIFiCC sobre nutrició en persones grans, que va generar també una gran expectació i interès, va donar pas al break del migdia per al dinar de treball.
 

Amb una mica de retard, a primera hora de la tarda, va iniciar-se la darrera taula del congrés sobre Parlem de l’educació als altres crònics on es van actualitzar coneixements sobre l’aportació infermera a les persones amb un procés oncològic, la dieta en la malaltia renal crònica i el maneig de l’alimentació en les persones amb osteoporosi.
 

La conferència de cloenda va anar a càrrec del periodista Carles Capdevila, director fundador del diari ARA, i que ha dirigit i presentat programes a Catalunya Ràdio i TV3. Ell va oferir una visió desdramatitzada del seu moment personal, destacant la feina que fan les infermeres, de qui es va declarar un fan.
 

El tancament del congrés va ser per l’entrega dels premis a la millor comunicació i pòster. El premi a la primera millor comunicació, dotat amb 400 euros, va ser pel projecte “Reproductibilitat de l’assignació del braç control en un mateix pacient hipertens”, dels autors: Marta Tafalla Eustaquio, Vanesa Robledo Pastor, Isabel Bobé Molina, M. Dolors Vila Ares, Ernest Vinyoles Bargalló i Sandra Beltran Castro, del CAP La Mina (Sant Adrià del Besos).  La segona millor comunicació, amb un premi de 300 euros, va ser per “Tenim en compte les tècniques per minimitzar el dolor durant la vacunació infantil?” dels autors:  Ester Díaz Barnet, Susanna Serra Butjosa, Lorena López borrego i Mercè Murtra Garrell, del CAP Vallès (Granollers). El millor pòster, dotat amb  200 euros va ser per “El Tobb més valorat”  dels autors: Esther Granado Font, M. Luisa Barrera Uriarte, Cristina Rey Reñones, Gemma Flores Mateo, Josep Maria Basora Gallisà i Eudald Navarro Ortonobes, del CAP Cap Horts de Miró, CAP Torreforta i CAP Sant Pere de Reus.
 

El punt i final al congrés el va donar l’assemblea de socis de l’AIFiCC.  
Veure totes les noticies

Horari d'atenció

Horari d'atenció a la seu: dimarts de 17.00 a 19.00 hores. Durant el mes d'agost, l'AIFiCC romandrà tancada.

Per realitzar qualsevol altra consulta, feu clic aquíNursing NowINFOVACALDIA - Siempre al día con el grupo vacunas de AIFiCCPrograma Beveu MenysFAECAPAGORAAUPAFoCAPInfermera virtualCPICJBIPersonesPKNOSalut i benestarSense fumVacunes