10/05/2016


Cuidar, fonament de la professió infermera, però no només

Cuidar, per les infermeres que treballem a l’Atenció Primària és el fonament de la nostra professió. Cuidar a les dones quan són mares, cuidar als nadons donant suport a les mares, cuidar perquè els adolescents orientin els seus hàbits cap a uns estils de vida saludables, cuidar als adults perquè facin activitats preventives que millorin el seu estat de salut, cuidar a les persones fràgils detectant quines són les seves necessitats i donant suport a familiars i cuidadors per  aconseguir el màxim benestar.

I aquest cuidar, l’entenem com el donar suport, estar al costat de les persones en moments en què la salut està en perill o falta.  En fer educació per la salut perquè cadascú tingui la possibilitat de cuidar-se segons el seu estat i les seves preferències.

I en una societat actual en la que volem tenir el més ràpid possible un diagnòstic i un tractament, les infermeres d’AP hi juguem un rol molt important com a professionals capacitats per valorar i tractar problemes de salut. Tenim les habilitats, formació, capacitat i competència per a realitzar una atenció integral a qualsevol persona sobre el seu estat de salut i orientar les actuacions a realitzar.

Apropar la salut a la població s’aconsegueix a través d’activitats comunitàries com: reforçar els coneixements i habilitats de cada persona en hàbits saludables i en com cuidar-se; dinamitzar i realitzar activitats per a grups de població amb problemàtiques semblants; coordinar-se amb entitats per potenciar dinàmiques d’ integració de persones amb risc de soledat;  desmedicalitzar moltes demandes que sovint amaguen problemes relacionals, laborals o econòmics, etc. Per fer tot això necessitem més infermeres perquè en aquests moments, amb l’activitat assistencial, ja no donem l’abast per arribar a fer altres activitats comunitàries que són molt necessàries.

Les infermeres hem demostrat un lideratge clar en activitats comunitàries, preventives, de seguiment de malalts crònics, de seguiment, suport i tractament a malalts fràgils. Però malgrat la nostra feina en l’àmbit de la salut ens sentim poc reconegudes a nivell institucional.

Què fa falta perquè les infermeres ens sentim recolzades i potenciades professionalment?. Doncs representació en els òrgans de les institucions sanitàries, reconeixement de llocs de treball com a especialistes, i reconeixement de les capacitats de ser finalistes en les nostres actuacions, per tant, de poder prescriure tractaments en situacions especifiques.

Les infermeres estem acostumades a lluitar per demostrar cada dia la nostra professionalitat, ho continuarem fent i en aquest moments, en que s’està construint les bases d’un nou país, estarem presents i ens implicarem treballant per aconseguir un sistema sanitari millor. 


Montserrat Molas i Puigvila
Infermera i membre Junta AIFiCC
Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya


Veure totes les noticies

Horari d'atenció

Horari d'atenció a la seu: dimarts de 17.00 a 19.00 hores. Durant el mes d'agost, l'AIFiCC romandrà tancada.

Per realitzar qualsevol altra consulta, feu clic aquíINFOVACALDIA - Siempre al día con el grupo vacunas de AIFiCCPrograma Beveu MenysFAECAPAGORAAUPAFoCAPInfermera virtualCPICJBIPersonesPKNOSalut i benestarSense fumVacunes