21/06/2016


AIFICC demana als partits polítics en plena campanya compromís per millorar les ràtios d'infermeres

Segons l’Informe del Sistema Nacional de Salut acabat de publicar pel Ministeri de Sanitat, les ràtios d’infermeres per habitants situa Espanya quarta per la cua a Europa.

L’informe que recull dades de 2013 situa 5,1 infermeres per cada mil habitants a Espanya, mentre que la mitjana europea és de 8,4 infermeres per cada 1.000 habitants. De fet, el país europeu amb millor ràtio és Dinamarca amb 16,3 i Finlàndia amb 14,1 infermeres per cada 1.000 habitants, seguits d'Alemanya amb 12,7 i Irlanda amb 12,4 infermeres. A l'altre extrem es troben Grècia amb 3,6 i Bulgària amb 4,5 infermeres per cada 1.000 habitants.  

La mitjana dels països europeus és de 8,4 infermeres per cada 1.000 habitants, ràtio al qual Espanya se situa lluny, amb el seu 5,1. Les dades col·loquen a Espanya en el lloc número 24 de 28 en taxa d'infermeres.  

Aquestes xifres demostren que cal fer un gir en la política sanitària i una aposta per la infermeria, també de l’àmbit d’atenció primària, i per això, des de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) demanen als partits polítics, aprofitant que ara estan en plena campanya electoral, que prenguin el compromís de millorar aquestes ràtios, aproximant les dades als països capdavanters d’Europa.  

A més, l’informe també recull un descens en el nombre de professionals d’infermeria. En total hi havia el 2013 (últim any amb dades) un total de 239.767 tant en el sector privat com en el públic, mentre que l'any anterior (2012) es van registrar 245.300. Es tracta, doncs, del primer descens des que es va començar a comptabilitzar, l'any 2000.  

Les infermeres de família i comunitària són extremadament importants per estar capacitades per valorar i tractar problemes de salut. Per AIFiCC “les infermeres han mostrat un lideratge clar en activitats comunitàries, preventives, de seguiment de malalts amb condicions cròniques, suport i tractament a malalts fràgils. En definitiva atenció a les persones en totes les etapes del seu cicle vital”.  

Per tot això, des d’AIFiCC es conclou que és “imprescindible millorar les ràtios i incrementar el nombre d’infermeres per garantir una sanitat de qualitat als ciutadans i centrada en la persona, i sobre tot, davant els nous reptes socials com l’envelliment de la població o la multiculturalitat poblacional”. 


Pots consultar l'Informe Anual del Sistema Nacional de Salud.

Sobre AIFiCC  

L'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFICC) neix el 1996 amb una clara vocació científica. Entre els seus objectius es troben aglutinar, estructurar i unificar criteris entre els professionals d'infermeria familiar i comunitària en defensa dels seus interessos i de la seva professió. Amb prop de 1.000 socis/es, l'AIFiCC s'organitza en 15 grups de treball que faciliten el desenvolupament professional i científic dels seus associats/es.   


Notícies als medis:

ABC

La Vanguardia

Diario Vasco

El Confidencial

VilaWeb
Veure totes les noticies

Horari d'atenció

Horari d'atenció a la seu: dimarts de 17.00 a 19.00 hores. Durant el mes d'agost, l'AIFiCC romandrà tancada.

Per realitzar qualsevol altra consulta, feu clic aquíNursing NowINFOVACALDIA - Siempre al día con el grupo vacunas de AIFiCCPrograma Beveu MenysFAECAPAGORAAUPAFoCAPInfermera virtualCPICJBIPersonesPKNOSalut i benestarSense fumVacunes