05/06/2018


VACUNAR DE TOS FERINA A LES EMBARASSADES REDUEIX FINS A UN 91% EL RISC QUE EL LACTANT LA PATEIXI DURANT ELS DOS PRIMERS MESOS DE VIDA

Més de 300  infermeres de tot Catalunya es reuneixen en la VI Jornada Vacunes de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària (AIFiCC) al Teatre Municipal l’Ateneu d’Igualada,  demà 7 de juny 2018.

Sobre la vacunació de la grip en persones en situació d’immunosupressió (sistema immune debilitat), i en embarassades es parlarà a la VI Jornada de Vacunes que l’AIFiCC celebra aquest dijous, 7 de juny, a Igualada.

La llevadora a Lleida, Rosa Alzuria,  present en una de les taules de debat, explica la “importància de recomanar i vacunar a les gestants de grip i tos ferina durant l&39;embaràs, degut al major risc de complicacions relacionades amb patologies immunoprevenibles tant en les gestants, com en els seus nadons”. De fet, explica que “la vacuna antigripal és segura al llarg de tot l&39;embaràs, i ha demostrat la seva eficàcia (que pot arribar a un 65%) no solament per la dona, sinó també pel lactant fins als 6 mesos de vida, període en què la vacuna no té llicència d&39;administració&34;. Així mateix, conclou que “durant el tercer trimestre de gestació, cal vacunar a les embarassades de tos ferina perquè és la millor estratègia per pervenir la malaltia en menors de 3 mesos, el grup d&39;edat amb major afectació, reduint el risc d&39;infecció fins a un 91% durant els dos primers mesos de vida, i fins a un 69% durant el primer any de vida del nadó”.


Rosa Alzuria també destaca la necessitat de “revisar i actualitzar el calendari de vacunacions amb la dona en la consulta preconcepcional, així com individualitzar en gestants altres possibles vacunacions justificades, per exemple, per viatjar a zones endèmiques”. Per últim, insisteix que “cal aprofitar el postpart immediat/precoç com una bona oportunitat de vacunació per completar primovacunacions com la del tètanus i per vacunar a dones que no disposen d’immunitat enfront del xarampió, de la rubèola o varicel·la pel risc que aquestes podrien ocasionar en futures gestacions”. 


En la jornada també es parlarà sobre la vacunació en pacients immunodeprimits (pacient amb immunosupressió, és a dir, amb el sistema immune debilitat). És el cas de malalts de VIH, leucèmia, trasplantats, en tractaments contra el càncer, o altres immunosupressors.

La Dra. Magda Campins, de l’Hospital de la Vall d’Hebron, explica que davant d’aquest pacients, cal tenir en compta com i quan subministrem les vacunes. “El que hem de tenir més present és la seguretat en els efectes de la vacuna que no respon igual en aquests pacients, on sovint la resposta de la vacuna també és menor de l’esperada”.

En aquest sentit, la Dra. Campins comenta “en el cas dels pacients que esperen trasplantament el que fem és fer serologia de xarampió i varicel·la abans no siguin trasplantats.  Si surt negatiu i cal vacunar, hem de fer-ho en fases inicial, és a dir, quan estan en llista d’espera de l’òrgan i encara no estan immunodeprimits. Després, quan comencen a prendre immunosupressor per evitar el rebuig de l’òrgan, ja no els podem vacunar, ja que ambdues vacunes són atenuades¹”.

L’objectiu de l’exposició de la Dra. Campins és donar eines  perquè les infermeres coneguin les indicacions i contraindicacions dels malalts immunodeprimits.

A més, d’aquestes dues taules, la jornada també analitzarà altres aspectes vinculats amb la vacunació com “la comunicació i la vacunació” a càrrec del Dr. Antoni Trilla, epidemiòleg de l’Hospital Clínic, o l’”Evolució de les recomanacions de la vacunació a Catalunya” a càrrec de Lluis Urbiztondo, cap del Servei de Medicina Preventiva del Departament de Salut de Catalunya.  

Sobre AIFICC

L’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària (AIFiCC) neix l’any 1996 amb una clara vocació científica. Entre els seus objectius: aglutinar, estructurar i unificar criteris entre els professionals d&39;infermeria familiar i comunitària en defensa dels seus interessos i de la seva professió. Amb prop de 900 socis/es, l’AIFiCC s’organitza en 12 grups de treball que faciliten el desenvolupament professional i científic dels seus associats.  

¹Vacuna atenuada: Les vacunes vives utilitzen una forma afeblida (o atenuada) del germen que causa una malaltia.  Atès que aquestes vacunes són tan similars a la infecció natural que ajuden a prevenir, creen una resposta immunitària forta.

Per més informació: Premsa AIFiCC  Ester Duran eduran@salutmedia.cat


Veure totes les notes de premsa

Horari d'atenció

Horari d'atenció a la seu: dimarts de 17.00 a 19.00 hores. Durant el mes d'agost, l'AIFiCC romandrà tancada.

Per realitzar qualsevol altra consulta, feu clic aquíINFOVACALDIA - Siempre al día con el grupo vacunas de AIFiCCPrograma Beveu MenysFAECAPAGORAAUPAFoCAPInfermera virtualCPICJBIPersonesPKNOSalut i benestarSense fumVacunes