22/11/2017


UN 8% DE LA POBLACIÓ GENERAL I UN 15% DELS MAJORS DE 70 ANYS PATEIXEN INCONTINÈNCIA ANAL

L’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), forma a infermeres sobre incontinència anal, amb el suport de l’Associació per a la Incontinència Anal (ASIA)

Les infermeres d’Atenció Primària són bàsiques per la detecció i primera intervenció.


Es tracta d’una patologia amagada, que afecta altament la qualitat de vida de les persones que la pateixen.


Diferents malalties generals com la diabetis, problemes neurològics o la inflamació intestinal poden ser causa d’incontinència.

La incontinència anal és la impossibilitat per controlar la femta. Afecta un 8% de la població general i a un 15% de les persones majors de 70 anys¹. S’estima que també  ho pateixen  entre un  4 i un 6% de les dones  que han tingut un part vaginal. Es tracta però d’una malaltia amagada, i sovint difícil de detectar perquè no se’n parla. En aquest punt, és on infermeria de primària té un paper important.

Per Ester Giménez infermera i sòcia de l’AIFiCC “hem de protocolaritzar preguntar per la incontinència anal. Igual que preguntem per la incontinència urinària o per si es fuma, hauríem de preguntar als nostres pacients, perquè a vegades et portes sorpreses”.
 De fet,  hi ha diferents patologies que poden acabar amb problemes d’incontinència, a part de la provocada en alguns casos pel part vaginal. Així, la diabetis, problemes neurològics o la malaltia inflamatòria intestinal poden desenvolupar una incontinència anal. 

I sovint aquesta apareix després de tota una evolució, per això la seva ràpida detecció pot ser una bona solució.
Segons la infermera Ester Giménez de l’AIFiCC “la relació que establim amb els nostres pacients, als que veiem sovint i al llarg de la seva vida, fa més fàcil per una banda aconseguir la confiança i empatia necessària perquè ens ho expliquin, i d’altra la capacitat de detecció ràpida, en quan hi ha els primers símptomes”.

I és que, en alguns casos, la solució passa senzillament per canviar la dieta alimentària restringint cert aliments com el cafè, llet, begudes carbonatades i l’alcohol  (que afavoreixen la diarrea) o amb tractament per crear taps fecals (basats en ingerir molta fibra però sense ingesta d’aigua), ambdós tractaments els poden indicar les infermeres.  En d’altres casos, calen  fàrmacs antidiarreics o d’altres més específics. Només s’aconsella la intervenció quirúrgica quan hi ha lesions musculars que afecten l’esfínter anal.  

La necessitat de disposar d’eines per a fer una bona detecció i primera intervenció (ja sigui amb tractament, o bé amb derivació al metge de família o a l’ especialista)  ha portat a que AIFiCC amb l’assessorament d’ASIA inici una formació de formadors específica sobre aquests tema. L’objectiu és, com destaca Ester Gimenez de l’AIFiCC  “conèixer millor els símptomes i les causes, i alhora saber tranquil·litzar al pacient  i animar-lo ”.
 

Sobre AIFICC
L’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària (AIFiCC) neix l’any 1996 amb una clara vocació científica. Entre els seus objectius: aglutinar, estructurar i unificar criteris entre els professionals d&39;infermeria familiar i comunitària en defensa dels seus interessos i de la seva professió. Amb prop de 900 socis/es, l’AIFiCC s’organitza en 12 grups de treball que faciliten el desenvolupament professional i científic dels seus associats.  

Para más información:Ester Duran 659 44 27 95
       

  ¹https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/las-causas-de-la-incontinencia-fecal-son-variadas-pero...


Veure totes les notes de premsa

Horari d'atenció

Horari d'atenció a la seu: dimarts de 17.00 a 19.00 hores. Durant el mes d'agost, l'AIFiCC romandrà tancada.

Per realitzar qualsevol altra consulta, feu clic aquíINFOVACALDIA - Siempre al día con el grupo vacunas de AIFiCCPrograma Beveu MenysFAECAPAGORAAUPAFoCAPInfermera virtualCPICJBIPersonesPKNOSalut i benestarSense fumVacunes