09/07/2018


REFRESCAR-NOS I EVITAR L’EXPOSICIÓ AL SOL, CLAUS PER NO PATIR UN COP DE CALOR


  • Infermeres de primària aconsellen beure de dos a tres litres d’aigua, portar roba lleugera de cotó amb colors clars, i menjar lleugerament, especialment fruita i verdura.
  • Recorden, també que les persones més vulnerables a patir un cop de calor són els nens menors de 6 anys i les persones majors de 65 anys.
  • Les onades de calor augmenten un 25% el risc de mort.  

El cop de calor es produeix quan la temperatura del cos arriba als 40 graus, cosa que suposa uns 4 graus més de la temperatura normal del cos que és de 36 graus. Davant un cop de calor, els mecanismes que fa servir el nostre cos per refredar-se com són la respiració, la suor i la circulació, deixen de funcionar. Això provoca una pèrdua de líquids i altres perills per la salut.  

És per això que des de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), davant les altes temperatures de l’estiu, vol alertar sobre els perills de patir un cop de calor.  

Simptomatologia del cop de calor
 

Les persones més vulnerables a patir un cop de calor són els nens menors de 6 anys i les persones majors de 65 anys.  

Els principals símptomes quan es pateix un cop de calor són: mareig, confusió i desorientació, envermelliment, i sequedat a la pell. A més, la temperatura del cos arriba als 40 o fins i tot 41 graus. Això provoca també un ritme cardíac ràpid, mal de cap que pot arribar a la inconsciència. També pot ocasionar símptomes com vòmits, convulsions i problemes per respirar en els casos més greus.  

Consells
 

Les infermeres d’Atenció Primària recorden que durant els dies de molta calor cal beure força aigua, tot i no tenir set. També recorden que cal protegir-nos de l’exposició directe de sol,  i evitar fer exercici físic durant les hores de més calor, de  12 hores a 16 hores.
   

Aconsellen també estar-nos en llocs frescos, a l’ombra o climatitzats, alhora que vestir-nos amb roba lleugera, clara i que pugui transpirar, utilitzar gorres i ulleres de sol, i una crema amb filtre solar amb un factor de protecció minim de 50 , que ens posarem cada dia abans de sortir de casa i que s’ha de posar cada 2 hores per que sigui eficaç i així  protegir-nos millor del sol.
 

I què fem davant un cas de cop de calor?
 

Des de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària (AIFiCC) es recomana en primer lloc portar la persona que presenta un cop de calor a un lloc fresc, afluixar-li la roba, i refredar-lo ràpidament si cal amb un bany amb aigua tíbia, no molt freda per evitar baixar la temperatura corporal bruscament.   També recomanen oferir aigua a petits glops, i per descomptat res d’ingesta d’alcohol i evitar donar-li medicaments. Si presenta vòmits cal tombar-lo de costat per mantenir les vies respiratòries lliures.   I, per descomptat, portar la persona al centre de salut més proper.  

Les onades de calor: dades
 

Segons dades de Ministeri de Sanitat, durant les onades de calor augmenta un 25% el perill de morir. En la mateixa línea, un treball realitzat per l’Institut de Salut Carlos III, afirma que la mortalitat en persones majors de 75 anys augmenta un 20.1% per cada grau en que la temperatura màxima diària supera els 36.5 graus.    

Sobre AIFICC 

L’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària (AIFiCC) neix l’any 1996 amb una clara vocació científica. Entre els seus objectius: aglutinar, estructurar i unificar criteris entre els professionals d&39;infermeria familiar i comunitària en defensa dels seus interessos i de la seva professió. Amb prop de 1.000 socis/es, l’AIFiCC s’organitza en 12 grups de treball que faciliten el desenvolupament professional i científic dels seus associats.
 


Per  més informació: Ester Duran   eduran@salutmedia.cat  659 44 27 95    


Veure totes les notes de premsa

Horari d'atenció

Horari d'atenció a la seu: dimarts de 17.00 a 19.00 hores. Durant el mes d'agost, l'AIFiCC romandrà tancada.

Per realitzar qualsevol altra consulta, feu clic aquíINFOVACALDIA - Siempre al día con el grupo vacunas de AIFiCCPrograma Beveu MenysFAECAPAGORAAUPAFoCAPInfermera virtualCPICJBIPersonesPKNOSalut i benestarSense fumVacunes