18/04/2018


QUE ELS AMICS FUMIN, EL QUE MÉS CONDICIONA PER ENGANXAR-SE AL TABAC

  • Un estudi fet amb adolescents de 12 a 16 anys de Tarragona, assenyala que gairebé el 85% dels millors amics d’un adolescent fumador, fumen, mentre que en el cas de l’adolescent no fumador, només el 3% dels seus amics, fumen. El segon factor condicionant per ser fumador, l’ocupa tenir pares que fumen.
  • Segons els investigadors de l’estudi, els resultats mostren que cal reforçar les intervencions de prevenció del consum de tabac en adolescents, treballant les actituds davant les situacions de risc i la pressió del grup. 
  • El treball es presenta al Congrés que l’AIFiCC fa a Tarragona i que reuneix més de 400 infermeres de l’Atenció Primària.
Un grup d’infermeres de d’atenció primària l&39;ABS del Vendrell (Xarxa Sanitària i Social  de  Santa Tecla) han analitzat l’hàbit tabàquic dels adolescents de dos instituts de la província de Tarragona i les característiques del seu entorn fumador. L’estudi confirma la tendència a la baixa dels fumadors entre els adolescents, només un 17% són fumadors actius i una mica més del 60% no fumen, però apunta que el consum de tabac dels amics actua com a principal condicionant en l’hàbit tabàquic. 

El tabaquisme és la primera causa evitable de problemes de salut i de mortalitat prematura i la majoria de les persones que fumen, s’inicien en el tabac en l’adolescència, per tant, l’abordatge del consum en aquesta etapa és clau. Encarnación Iglesias, infermera i una de les autores de l’estudi que es presenta al Congrés de l’AIFiCC, explica que “avui en dia, els adolescents tenen total accés a la informació, són coneixedors dels efectes negatius del tabac i viuen en una societat on impera la política antitabac i tot això ens hauria de portar a un consum zero.

Amb aquest estudi hem volgut analitzar quins condicionants els porten encara a ser fumadors actius”. A l’estudi han participat 556 alumnes de segon, tercer i quart de l’ESO de dos instituts de la província de Tarragona. Infermeres d’atenció primària de l’Àrea Bàsica de Salut de la zona van realitzar enquestes als adolescents de 12 a 16 anys en els centres. Les preguntes van incloure diferents variables, entre elles, si fumen o no i si fumen en el seu entorn social (amics, pares, professors i germans).

Resultats de l’estudi
 

Del total de la mostra, el 17,2% són fumadors i el 60,3% no ho són, i el 22,5% són alumnes que no fumaven en el moment de l’enquesta, però que ho havien provat alguna vegada. En el grup de fumadors, el 84,8% dels seus millors amics fumen, i un 67,4% son fills de pares fumadors. Per contra, en el grup no fumador, només el 3% dels seus amics fumen i el 46% tenen pares fumadors.


Segons els autors del treball, resultats d’aquest estudi posen de manifest que tot i que el consum de tabac en adolescents decreix, encara hi ha feina a fer en la prevenció tabàquica a les escoles i potser calen noves estratègia d’abordatge. “Als dos instituts on hem realitzat l’estudi, anualment es fan activitats preventives, tallers i xerrades sobre el tabac, per tal de sensibilitzar a l’alumnat en els efectes nocius que el tabac té en la salut, les malalties que s’associen al seu consum, el seu potencial addictiu i la dependència que genera.

De fet, el 94% dels adolescents enquestats reconeixen que reben informació tant a l’escola com a casa, però tot i així encara trobem un 17% de nois i noies que decideixen fumar. Amb aquests resultats ens plantegem que, mantenint la vessant informativa, hauríem d’incorporar noves estratègies de prevenció en les nostres intervencions encaminades a donar eines i proporcionar habilitats per poder dir “No” davant situacions de risc i de la pressió del grup.


Els resultats d’aquest estudi es presenten al XIV Congrés que l’AIFiCC celebra a Tarragona i on també s’analitza altres temes com la cronicitat, l’atenció i cura a la comunitat, l’atenció a la salut mental, i la promoció de  la recerca en salut entre les infermeres.

Sobre AIFICC   

L’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària (AIFiCC) neix l’any 1996 amb una clara vocació científica. Entre els seus objectius: aglutinar, estructurar i unificar criteris entre els professionals d&39;infermeria familiar i comunitària en defensa dels seus interessos i de la seva professió. Amb prop de 900 socis/es, l’AIFiCC s’organitza en 12 grups de treball que faciliten el desenvolupament professional i científic dels seus associats.
 

Accés al programa del Congrés:
http://congres.aificc.cat/XIV/


Per a més información:  Ester Duran 659 44 27 95 // Bea Román 616 08 11 87


Veure totes les notes de premsa

Horari d'atenció

Horari d'atenció a la seu: dimarts de 17.00 a 19.00 hores. Durant el mes d'agost, l'AIFiCC romandrà tancada.

Per realitzar qualsevol altra consulta, feu clic aquíINFOVACALDIA - Siempre al día con el grupo vacunas de AIFiCCPrograma Beveu MenysFAECAPAGORAAUPAFoCAPInfermera virtualCPICJBIPersonesPKNOSalut i benestarSense fumVacunes