10/05/2018


Posicionament AIFiCC: AIFiCC PROPOSA UNA VIA D’EXPERTESA PER RECONÈIXER L’ESPECIALITAT D’INFERMERIA FAMILIAR I COMUNITÀRIA

Coincidint amb el Dia Internacional de la Infermeria, 12 de maig

I de nou, des de l’AIFICC, Associació Catalana d’Infermeria Familiar i Comunitària, es posa de manifest la urgència que es reconegui l’especialitat d’infermera familiar comunitària com a única via per exercir la professió infermera als Equips d’Atenció Primària del nostre país.

És a dir, que totes les infermeres que treballin a l’Atenció Primària siguin especialistes en família i comunitat, per via excepcional, a través de la via EIR (Infermera Interna Resident) o per la via d’expertesa. Aquesta darrera opció, que no està ni reconeguda, ni regulada, des d’AIFiCC creuen necessari trobar l’encaix per aquestes infermeres amb gran expertesa, que fa temps que treballen i que s’han format a l’Atenció Primària i que no poden ni podran presentar-se a la via excepcional.  Segons l’Alba Brugués, presidenta de l’AIFiCC, “és una nova via que des de l’AIFiCC proposem regular a Catalunya”.


De fet des de l’AIFiCC ho consideren prioritari i cabdal per a un bon desenvolupament de la professió i àrea d’expertesa, en el marc d’un sistema de salut que volen universal i d’alt nivell, i on les infermeres de familiar i comunitària hi participen de forma clau. Ara bé, el nombre actual de places per a cursar l’especialitat en infermeria familiar i comunitària segueix sent baix, con recorda l’Alba Brugués “la darrera convocatòria d’infermers i infermers interns residents a la convocatòria d’infermeria familiar i comunitària estatal, ha estat de 267 places, una xifra molt lluny del que seria desitjable. Però anem fent camí, i avui dia ja han finalitzar la formació un total de 167 especialistes en infermeria familiar i comunitària a Catalunya i més de 1.350 a tot l’estat espanyol”.

En aquest context, des de l’AIFiCC consideren que en el futur, sense un reconeixement d’especialista en familiar i comunitària, no s’hauria de poder treballar a l’Atenció Primària. Malgrat que es viuen algunes disfuncions que s’haurien d’acabar. I exposen com exemple “les convocatòries de mobilitat voluntària d’infermeres sense expertesa que van a treballar a l’Atenció Primària provinents d’altres àmbits assistencials: ho hem de veure com una irregularitat no desitjable, no tenen cap sentit i així ho manifestem”.

L’Estratègia Nacional de l&39;Atenció Primària i Salut Comunitària (ENAPISC) ho inclou en l’actualitat com a línia estratègica: reconèixer l’especialitat d’infermera familiar comunitària com a única via per exercir la professió infermera als equips d’atenció primària. Aquest és un gran pas i obre un escenari d’oportunitats que des d’AIFiCC valoren positivament.
“Creiem que si avancem en tots aquests esforços, amb criteri i determinació, el resultat serà un enfortiment de l’especialitat d’Infermeria Familiar i Comunitària.  I això s’ha de fer també regulant llocs de treballs, creant la categoria professional, agilitant les borses de treball... amb pas ferm”, comenta la presidenta de l’AIFiCC, que insisteix “l’objectiu final és donar la màxima qualitat en el tenir cura a les persones, famílies i comunitats que atenem, amb una formació unificada i excel·lent”.  

Sens dubte, queda un gran camí a recórrer, com ho posa de manifest la situació de ràtios infermeres per habitant, que continuen sent de les més baixes d’Europa.
Però, des de l’AIFiCC asseguren “seguim treballant per la visibilitat de la infermera de família i comunitària, amb grups de treball, amb presència infermera en tots els grups estratègics referents als nostre país, fent difusió dels treballs i avenços en el marc de l’ especialitat, al costat de la recerca, etc”. Perquè, conclouen “ara és el moment del lideratge de les infermeres, com diu la campanya d’enguany de l’OMS  #NursingNow”.  

Sobre AIFICC


L’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària (AIFiCC) neix l’any 1996 amb una clara vocació científica. Entre els seus objectius: aglutinar, estructurar i unificar criteris entre els professionals d&39;infermeria familiar i comunitària en defensa dels seus interessos i de la seva professió. Amb prop de 900 socis/es, l’AIFiCC s’organitza en 12 grups de treball que faciliten el desenvolupament professional i científic dels seus associats.
 


Veure totes les notes de premsa

Horari d'atenció

Horari d'atenció a la seu: dimarts de 17.00 a 19.00 hores. Durant el mes d'agost, l'AIFiCC romandrà tancada.

Per realitzar qualsevol altra consulta, feu clic aquíINFOVACALDIA - Siempre al día con el grupo vacunas de AIFiCCPrograma Beveu MenysFAECAPAGORAAUPAFoCAPInfermera virtualCPICJBIPersonesPKNOSalut i benestarSense fumVacunes