19/11/2018


Només el 17% de la població de risc menor de 59 anys es vacuna de la grip

  • Les persones menors de 59 anys, inclosos infants de més de 6 mesos,  que pateixin alguna malaltia crònica de tipus cardiovascular, pulmonar, renal o malalts immunodeprimits, dones embarassades i professionals de la salut han de tenir especial cura i vacunar-se. 
  • La població de risc  d’entre 15 i 59 anys són els que menys es vacunen amb unes taxes que només arriben al 16,35%. 

La grip afecta entre el 5% i el 20% de la població, i no és una afectació menor, per això  des del grup de vacunes de l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) es fa una crida perquè la població, especialment la gent gran, però també els menors de 59 anys malalts crònics, els nens, les embarassades i els professionals de la salut es vacunin de la grip.

Les cobertures de la grip entre les persones majors de 65 anys  i/o amb malalties cròniques estan al voltant del 70%¹ (una xifra prou bona si tenim en compta que les recomanacions de la OMS situen en un 75% la cobertura òptima).


Ara bé, quan parlem de persones menors de 59 anys amb malalties cròniques o autoimmunes, així com de dones embarassades, o professionals sanitaris les cobertures baixen de forma important.

De manera que ens troben que entre els 15 i 59 anys, la taxa de vacunació per aquesta població de risc, només és del 16.35%; entre les embarassades està al voltant del 5% i en professionals de la salut sobre el 23%.
   

Això, malgrat que sabem que la vacuna antigripal és la millor mesura que tenim actualment per prevenir la grip i en edats per sota de 65 anys la seva efectivitat se situa entre un 70 i un 90%.  A més, les vacunes contra la grip i el pneumococ redueixen en més d'un 30% l'hospitalització en persones grans, i en un 50% la mortalitat causada per aquests virus i les complicacions associades.


La infermera Pepi Estany, coordinadora del Grup de Vacunes de l’AIFiCC explica, en aquest sentit, que “les infermeres de primària fem una crida per millorar la cobertura de la vacunació antigripal en els col·lectius de risc menors de 59 anys (persones amb malalties cróniques, persones institucionalitzades, nens sotmesos a hospitalització, embarassades, o treballadors de la salut). Des de l’atenció primària, on visitem al 90% de la població i on vacunem,  hem d’explicar-nos millor, sensibilitzar a la població i donar exemple amb nosaltres mateixes. Com ha recomanat el mateix Departament en la presentació de la campanya, hem de superar l’actual cobertura del 23% i intentar arribar al 40% de vacunació entre els sanitaris”.

En aquest sentit, per tant,  des de l’AIFiCC també es fa una crida al col·lectiu sanitari per millorar la cobertura vacunal.   Per Pepi Estany, "cal ser sensibles als motius pels quals els professionals sanitaris no ens vacunem tant com hauríem, i utilitzar noves estratègies que permetin millorar la cobertura".  De fet, les infermeres de primària ja estan duent a terme activitats de conscienciació amb campanyes on informen als professionals perquè es vacunin, els fan recordatoris informàtics, també amb pòsters i de tipus personals.

Sobre AIFiCC


L’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària (AIFiCC) neix l’any 1996 amb una clara vocació científica. Entre els seus objectius: aglutinar, estructurar i unificar criteris entre els professionals d'infermeria familiar i comunitària en defensa dels seus interessos i de la seva professió. Amb prop de 900 socis/es, l’AIFiCC s’organitza en 12 grups de treball que faciliten el desenvolupament professional i científic dels seus associats
.

¹http://salutpublica.gencat.cat/web/.content/minisite/aspcat/promocio_salut/vacunacions/06vacunacio-a...  


Veure totes les notes de premsa

Horari d'atenció

Horari d'atenció a la seu: dimarts de 17.00 a 19.00 hores. Durant el mes d'agost, l'AIFiCC romandrà tancada.

Per realitzar qualsevol altra consulta, feu clic aquíINFOVACALDIA - Siempre al día con el grupo vacunas de AIFiCCPrograma Beveu MenysFAECAPAGORAAUPAFoCAPInfermera virtualCPICJBIPersonesPKNOSalut i benestarSense fumVacunes