05/11/2018


MÉS D’UN 20% DE LES PERSONES QUE HAN TINGUT UN INFART PATEIXEN CANVIS EN LES SEVES RELACIONS SEXUALS

  • A Catalunya es produeixen 6.500 infarts anuals.
  • La implementació de protocols d’actuació com el “codi infart” ha reduït la mortalitat per infart gairebé a la meitat, segons dades del Departament de Salut recollides entre 2003 i 2013. Igualment, la millora del control dels factors de risc cardiovascular ha millorat l’esperança de vida dels pacients amb cardiopatia isquèmica.

Però, què passa després d’un infart? Infermeres de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) han realitzat un estudi que analitza les repercussions en la vida diària després d’un infart. Per fer-ho han realitzat entrevistes a supervivents d’un infart que es visiten a l’atenció primària.

Les enquestes realitzades conclouen que el 20,7% de les persones que han patit un infart experimenten canvis negatius en la seva activitat sexual (en quant a menor quantitat i/o qualitat, ja sigui per la por o pel consum de fàrmacs), especialment els pacients crònics més joves. Els que afirmen que han patit canvis en les relacions sexuals tenen una edat mitjana de 68,8 anys, mentre que els que afirmen el contrari en tenen 74,7 anys.
“Patir un infart pot afectar a les relacions de parella, a l’activitat laboral i a altres activitats de la vida quotidiana com el fet de conduir amb seguretat. La preocupació per poder tornar a fer vida normal pot afectar negativament a la qualitat de vida dels pacients amb malaltia cardiovascular. Amb aquest estudi hem volgut fer visibles els aspectes psicosocials que poden alterar el dia a dia dels pacients després d’un accident cardiovascular”, afirma Gemma Amat sòcia d’AIFiCC i investigadora de l’estudi.
A més de valorar el grau d’afectació en les relacions sexuals, l’estudi, dut a terme per infermeres de l’AIFiCC, ha avaluat també les alteracions en la conducció de vehicles i l’impacte en termes d’incapacitat i baixa laboral. Els participants enquestats van ser 362 pacients de l’Àrea Bàsica de Balaguer amb cardiopatia isquèmica.

Conducció i activitat laboral


En els resultats s’observa que només un 8,3% dels enquestats han canviat la manera de conduir o la utilització del cotxe, davant d’un 62,7% que no la van modificar. 


Pel que fa a l’àmbit laboral, el 20,4% va necessitar l’incapacitat temporal, les baixes laborals van durar una mitjana de 197,8 dies. “Hem de tenir en compte que la mitjana d’edat dels pacients estudiats és de 74 anys, per tant, molts d’ells eren persones jubilades, cosa que disminueix l’impacte laboral”, diu Gemma Amat, infermera i sòcia de l’AIFiCC.

Amb aquest estudi s’ha posat de relleu la implicació psicosocial del fet de patir un esdeveniment isquèmic. “La feina de les infermeres d’atenció primària és controlar l’evolució dels pacients després de patir un infart (els hàbits dietètics, la rehabilitació cardíaca, l’adherència del tractament, el reconeixement dels signes i símptomes d’alerta, què fer en cas d’un nou episodi, realització de proves complementàries, etc.), però cal també estar atents a d’altres aspectes de qualitat de vida que poden repercutir en la seva salut i benestar psicològic, com són la tornada a la normalitat laboral, social i d’esfera íntima. En totes aquestes vessants, la tasca de seguiment i educació sanitària per part de les infermeres d’atenció familiar i comunitària és també rellevant”, conclou la infermera de primària de l’AIFiCC Gemma Amat.


Sobre AIFICC

L’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària (AIFiCC) neix l’any 1996 amb una clara vocació científica. Entre els seus objectius: aglutinar, estructurar i unificar criteris entre els professionals d'infermeria familiar i comunitària en defensa dels seus interessos i de la seva professió. Amb prop de 900 socis/es, l’AIFiCC s’organitza en 12 grups de treball que faciliten el desenvolupament professional i científic dels seus associats.

Premsa AIFiCC
Ester Duran
Salutmedia.cat  eduran@salutmedia.cat


Veure totes les notes de premsa

Horari d'atenció

Horari d'atenció a la seu: dimarts de 17.00 a 19.00 hores. Durant el mes d'agost, l'AIFiCC romandrà tancada.

Per realitzar qualsevol altra consulta, feu clic aquíINFOVACALDIA - Siempre al día con el grupo vacunas de AIFiCCPrograma Beveu MenysFAECAPAGORAAUPAFoCAPInfermera virtualCPICJBIPersonesPKNOSalut i benestarSense fumVacunes