01/09/2017


LES DONES SOLEN PATIR MÉS LA SÍNDROME POST VACACIONAL PERQUÈ TENEN MAJOR PRESSIÓ EN EL SEU ENTORN SOCIO FAMILIAR

L’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) demana no menystenir els símptomes de la síndrome post vacances perquè poden afectar la salut de les persones que la pateixen, malgrat no ser considerada com una malaltia.

? Si la dificultat per adaptar-se a la rutina laboral va més enllà de dues setmanes, cal que la persona ho consulti amb els professionals sanitaris.

? Diferents estudis¹ diuen que la síndrome post vacances afecta al 65% dels treballadors, i és més habitual en les dones perquè pateixen major pressió en el seu entorn familiar i laboral.


Els símptomes més habituals que es donen en cas de patir la síndrome post vacances són: malestar psicològic (com tristesa, ansietat, estrés), preocupació, inseguretat, por a perdre el control, palpitacions, taquicàrdia, excessiva sudoració, tremolor, molèsties digestives, dolor muscular, mal de cap

Símptomes que cal combatre amb prevenció i que no han de perdurar més enllà de dues setmanes, donat que si s’allarguen tenim el perill de patir problemes de salut més importants, com destaquen des de l’AIFiCC.  I en aquest cas, cal consultar amb els professional de la salut.

De manera que l&39;estrès i l&39;ansietat perllongat, a més de produir trastorns mentals, poden desencadenar també una sèrie de trastorns físics, com els trastorns cardiovasculars, digestius o respiratoris, i fins i tot dermatològics (amb aparició de psoriasi, acne o èczema). De fet aquests trastorn es veuen a les consultes d’atenció primària i per això, des de l’AIFiCC es demana a infermeria de primària màxima atenció aquests dies davant consultes que puguin tenir un origen en la síndrome post vacances.

Igualment des de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya és demana especial atenció a les dones, molt més susceptibles a patir la síndrome per la diversitat de funcions que fan un cop es torna a la vida rutinària.


Com prevenir el síndrome post vacances

Bàsicament es tracta de no tornar bruscament la feina, per això s’aconsella tornar uns dies abans de començar a treballar, per adaptar els horaris i reduir el canvi brusc de les vacances a la feina. També es important evitar situacions d’estrès com els embussos a ciutat en hores puntes, per tant, sortim més d’hora de casa. 

Cal també fer coses que ens vinguin de gust durant el temps lliure fora de l’horari laboral, de fet això cal fer-ho tot l’any, no només en començar a treballar. 
Igualment els especialistes ens recomanen que siguem positius i intentem tornar amb les piles carregades pot afavorir el desenvolupament de l&39;activitat laboral i és que, si l&39;individu no es troba saturat, és capaç de resoldre qüestions amb més eficàcia.

Finalment, cal que fem pauses de descans, breus, durant l’horari laboral perquè descansar una petita estona cada cert temps facilita l’adaptació del cos, a més de la ment, a la tasca que ens ocupa.

Sobre AIFICC
L’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària (AIFiCC) neix l’any 1996 amb una clara vocació científica. Entre els seus objectius: aglutinar, estructurar i unificar criteris entre els professionals d&39;infermeria familiar i comunitària en defensa dels seus interessos i de la seva professió. Amb prop de 900 socis/es, l’AIFiCC s’organitza en 12 grups de treball que faciliten el desenvolupament professional i científic dels seus associats.

Per més informació: Ester Duran. Premsa AIFiCC duran.ester@gmail.com
Veure totes les notes de premsa

Horari d'atenció

Horari d'atenció a la seu: dimarts de 17.00 a 19.00 hores. Durant el mes d'agost, l'AIFiCC romandrà tancada.

Per realitzar qualsevol altra consulta, feu clic aquíINFOVACALDIA - Siempre al día con el grupo vacunas de AIFiCCPrograma Beveu MenysFAECAPAGORAAUPAFoCAPInfermera virtualCPICJBIPersonesPKNOSalut i benestarSense fumVacunes