01/05/2017


INFERMERES DE PRIMÀRIA OBSERVEN UN INCREMENT DE PACIENTS QUE DEIXEN DE CONSUMIR GLUTEN MALGRAT NO PATIR INTOLERÀNCIA

L’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) que agrupa infermeres de primària de tot Catalunya, forma a infermeres sobre sensibilitat al gluten.

? La prevalença de la celiaquia a Catalunya es situa en 1% de la població, igual que a Europa on la prevalença és d’ 1-2% de la població general. És 3 vegades més freqüent en dones que en homes, i de 4 a 6 vegades més habitual en adults que en nens.

? La Sensibilitat al gluten no celíac és una patologia que afecta al 6% de la població.

? El diagnòstic precoç és fonamental per evitar el deteriorament de la salut i les complicacions a llarg termini. 

Habitualment a les consultes de les infermeres de primària es pregunta sobre la dieta als pacients. Això ha fet que darrerament, s’hagi observat un increment de persones, especialment dones joves, que voluntàriament han eliminat el gluten de la seva dieta sense patir celiaquia ni sensibilitat al gluten. 

Per a Esther Giménez, infermera de primària i responsable de formació de ll’AIFiCC “fer una dieta sense gluten, sense ser una persona amb celiaquia o sensibilitat al gluten no comporta cap problema, però tampoc és més saludable que seguir la dieta mediterrània, ja que a  nivell nutricional són molt similars”.

Davant una celiaquia o una sensibilitat al gluten, l’Atenció Primària juga un paper fonamental per a la seva detecció precoç. I el diagnòstic precoç és molt beneficiós perquè evita malalties i complicacions associades com pot ser l’augment de la comorbiditat, alteracions en la densitat mineral òssia i un risc més alt de fractures, anèmia ferropènica, infertilitat, avortaments espontanis o determinades neoplàsies d’intentí, entre d’altres...

És per aquesta detecció precoç que “cal que des de les consultes d’infermeria tinguem coneixements per orientar correctament a aquests pacients que voluntàriament eliminen de la seva dieta el gluten, i també, lògicament, per altres pacients que sí puguin patir celiaquia o sensibilitat al gluten, i als que cal orientar i derivar correctament” comenta Esther Giménez, responsable de formació de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya. 

L’AIFiCC, amb aquesta formació sobre patologies relacionades amb la ingesta de gluten i el seu tractament nutricional, vol incrementar els coneixements sanitaris entre les infermeres en la classificació de la celiaquia, sobre els criteris pel seu diagnòstic, i oferir eines per recomanar una dieta saludable, variada i equilibrada, malgrat l’eliminació del gluten. 

La celiaquia
La malaltia celíaca és una patologia freqüent, de base autoimmune que es manifesta tant en la infància com en l’edat adulta. Es deguda a que la ingesta de gluten provoca una atròfia de les vellositats de l’intestí prim que afecta la capacitat d’absorbir els nutrients dels aliments. 

Sobre AIFICC
L’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària (AIFiCC) neix l’any 1996 amb una clara vocació científica. Entre els seus objectius: aglutinar, estructurar i unificar criteris entre els professionals d&39;infermeria familiar i comunitària en defensa dels seus interessos i de la seva professió. Amb prop de 900 socis/es, l’AIFiCC s’organitza en 12 grups de treball que faciliten el desenvolupament professional i científic dels seus associats.


Per més informació.  Ester Duran. Premsa AIFiCC   duran.ester@gmail.com


Veure totes les notes de premsa

Horari d'atenció

Horari d'atenció a la seu: dimarts de 17.00 a 19.00 hores. Durant el mes d'agost, l'AIFiCC romandrà tancada.

Per realitzar qualsevol altra consulta, feu clic aquíINFOVACALDIA - Siempre al día con el grupo vacunas de AIFiCCPrograma Beveu MenysFAECAPAGORAAUPAFoCAPInfermera virtualCPICJBIPersonesPKNOSalut i benestarSense fumVacunes