23/10/2017


INFERMERES DE PRIMÀRIA FAN UNA CRIDA PER INCREMENTAR LA VACUNACIÓ ENTRE LA POBLACIÓ

La grip afecta entre el 5 i el 20% de la població, i no és una afectació menor.  

La vacuna es recomana especialment a grups de risc com: persones grans, persones que pateixen malalties cròniques, nens, embarassades, i eIs professionals de la salut


Enguany, els ambulatoris disposaran de vacunes per a 1,5 milions de catalans.

Des del grup de vacunes de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) es fa una crida per que la població, especialment les persones grans, els malalts crònics, els nens i les embarassades, on la grip pot provocar complicacions greus, es vacunin de la grip.  

De fet, entre el 80% i el 90% de la mortalitat dels majors de 65 anys, està vinculada a aquesta malaltia.
A Catalunya el 54% de les persones grans es vacunen, tot i que l’OMS recomana que sigui un  75% dels majors de 65 anys els que es vacunin. La cobertura en persones joves amb malalties cròniques i en professionals sanitaris és baixa, de fet, només el 25% dels professionals sanitaris es vacunen contra la grip.

És per això que també des de l’AIFiCC es fa una crida al col·lectiu sanitari per millorar la cobertura vacunal. Per Pepi Estany, infermera de l’AIFiCC i membre del grup de vacunes, “cal esbrinar els motius pels quals els professionals sanitaris no ens vacunem tant com hauríem,  i utilitzar noves estratègies que permetin millorar la cobertura&34;.


De fet, les infermeres de primària ja estan portant a terme activitats de conscienciació amb campanyes on informen als professionals perquè es vacunin, els hi fan recordatoris informàtics, també amb pòsters, i de tipus personals. Des de l’AIFiCC consideren, però, que cal reforçar aquestes campanyes a través de la formació i per això creuen necessari formar en vacunes en el pregrau (actualment la formació és escassa o nul·la) i seguir formant en les especialitats i en cursos de postgrau.

La prevenció


Les infermeres d’atenció primària recorden que la millor manera de prevenir la grip, és vacunar-se. Igualment, Pepi Estany, recorda que els principals símptomes son “febre elevada, tos, mal de cap i malestar general. En la majoria de casos, les persones es recuperen en una o dues setmanes sense necessitat de rebre tractament amb fàrmacs específics, perquè els antibiòtics no curen la grip.”

En aquest sentit, des de l’AIFiCC es recorda que durant els processos gripals és “ fonamental beure aigua, sucs, infusions, sopes o caldos per mantenir-se hidratat. Si l’estat febril comporta vòmits, recomanem esperar unes hores a que l’estòmac és relaxi i després començar a xuclar gel picat o aigua gelada”.


Altres consells per millorar i prevenir la grip


Es necessari rentar-se les mans, ja que pot prevenir la transmissió dels refredats. Per tant, cal rentar-se amb aigua i sabó, especialment després de tossir, esternudar o d’haver atès una persona malalta. A més, des de l’AIFiCC donen altres consells com: “cobrir-se el nas i la boca al tossir amb un mocador de paper i tirar-lo a les escombraries després d’utilitzar-lo. Si s’està engripat no compartir aliments, ni gots amb altres persones, i recorden també que és molt important ventilar l’ habitació de la persona malalta”.

Sobre AIFICC

L’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària (AIFiCC) neix l’any 1996 amb una clara vocació científica. Entre els seus objectius: aglutinar, estructurar i unificar criteris entre els professionals d&39;infermeria familiar i comunitària en defensa dels seus interessos i de la seva professió. Amb prop de 900 socis/es, l’AIFiCC s’organitza en 12 grups de treball que faciliten el desenvolupament professional i científic dels seus associats.  
Veure totes les notes de premsa

Horari d'atenció

Horari d'atenció a la seu: dimarts de 17.00 a 19.00 hores. Durant el mes d'agost, l'AIFiCC romandrà tancada.

Per realitzar qualsevol altra consulta, feu clic aquíINFOVACALDIA - Siempre al día con el grupo vacunas de AIFiCCPrograma Beveu MenysFAECAPAGORAAUPAFoCAPInfermera virtualCPICJBIPersonesPKNOSalut i benestarSense fumVacunes