01/05/2017


ELS RESIDENTS ESPECIALISTES EN INFERMERIA FAMILIAR I COMUNITÀRIA RECLAMEN LA CREACIÓ DE LLOCS DE TREBALL ESPECÍFICS PER LA SEVA ESPECIALITAT

Els residents d’Infermeria Familiar i Comunitària a Catalunya que divendres 29 d’abril celebren la IV Jornada de Residents,  demanen voluntat política per impulsar la creació de la categoria professional

L’any 2005 es va reconèixer l’especialitat d’Infermeria Familiar i Comunitària (IFiC), i el maig del 2011 es va iniciar la formació dels primers infermers/es especialistes. Enguany es gradua la 4ª promoció, amb 34 especialistes en infermeria familiar i comunitària a Catalunya. Actualment a Catalunya en total hi ha 89 especialistes en IFiC, i a l’Estat espanyol són ja 809 especialistes.

Sorprèn però, com diu Lorena Villa, especialista en IFiC i vocal dels Residents de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) “que malgrat l’augment d’especialistes i del número de places per fer la residència, al finalitzar el període formatiu, a Catalunya, ens trobem que encara no existeixen llocs de treball específics que concordin amb les nostres competències adquirides”.

Segons els residents de l’AIFiCC, la solució passa per diferents agents “en primer lloc cal que l’Administració prengui consciència de la situació i es comprometi a introduir en les equips d’Atenció Primària especialistes d’Infermeria Familiar i Comunitària, i també cal que les Unitats d’Atenció Familiar i Comunitària augmentin les places acreditades i les treguin totes en convocatòria”. 
 
La seva queixa: No poder treballar en el que s’han format

Malauradament, no tots els especialistes en Infermeria Familiar i Comunitària estan treballant en l’àmbit de l’Atenció Primària, malgrat  formar-se específicament per això durant 2 d’any, un cop finalitzada la diplomatura d’infermeria. En aquest sentit, Lorena Villa mostra la seva decepció “no tots podem treballar a l’Atenció Primària, i els que ho fem és sense el degut reconeixement de la nostra professió i sense la categoria professional corresponent, per tant, el nostre accés a un lloc de treball definit i adequat a les nostres competències és igual que per a la resta d’infermers/es que no tenen la nostra especialitat”.

Cal unificar criteris a les Unitat Docents que formen en l’especialitat

Actualment a Catalunya hi ha 11 Unitats Docents formatives en l’especialitat d’Infermeria Familiar i Comunitària. Des de diferents serveis de salut, s’encarreguen d’ensenyar i formar els residents basant-se en la pràctica clínica diària. Malgrat la unitat d’objectius entre totes elles,  algunes prioritzen determinats serveis de manera que a vegades s’acaba adquirint habilitats en uns àmbits i en d’altres no, per això, des de la vocalia de residents d’AIFiCC demanen “unificar els criteris en totes les Unitats Docents, de manera que tots els residents rebin una formació molt similar”. 

La vocalia de residents de l’AIFiCC: treballar per donar visibilitat a l’especialitat

Lorena Villa explica que els principals objectius d’aquesta vocalia de l’AIFiCC “és promocionar i visualitzar l’especialitat d’Infermeria Familiar i Comunitària tant des del nivell institucional, com legal i professional. En aquests moments creiem que és força necessari i oportú”. Afegeix que “volem també fomentar el coneixement de l’especialitat dins de l’àmbit universitari i en la formació pre grau”. 

Sobre AIFICC

L’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària (AIFiCC) neix l’any 1996 amb una clara vocació científica. Entre els seus objectius: aglutinar, estructurar i unificar criteris entre els professionals d&39;infermeria familiar i comunitària en defensa dels seus interessos i de la seva professió. Amb prop de 900 socis/es, l’AIFiCC s’organitza en 12 grups de treball que faciliten el desenvolupament professional i científic dels seus associats.

Programa de la Jornada
http://www.aificc.cat/congressos-jornades/4a-jornada-infermeres-especialistes-en-familia-i-comunitar...

Per més informació: Ester Duran Premsa AIFiCC duran.ester@gmail.com


Veure totes les notes de premsa

Horari d'atenció

Horari d'atenció a la seu: dimarts de 17.00 a 19.00 hores. Durant el mes d'agost, l'AIFiCC romandrà tancada.

Per realitzar qualsevol altra consulta, feu clic aquíINFOVACALDIA - Siempre al día con el grupo vacunas de AIFiCCPrograma Beveu MenysFAECAPAGORAAUPAFoCAPInfermera virtualCPICJBIPersonesPKNOSalut i benestarSense fumVacunes