04/09/2018


EL 80% DE LES DONES QUE TENEN PÈRDUES D’ORINA NO HO EXPLIQUEN

Un estudi de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) analitza la prevalença de la incontinència urinària en dones ateses a l’atenció primària.

L’estudi s’ha realitzat durant el 2018 i sobre una mostra de 115 dones amb una mitjana d’edat de 57 anys, visitades al CAP La Gavarra de Cornellà.  Els resultats mostren que un 25.2% de les dones patien incontinència urinària, però no ho explicaven, de manera que és una incontinència urinària oculta, i per tant, segons les infermeres investigadores del projecte, Lydia Sánchez i Cristina Tena “això ens fa pensar que realment existeix un infradiagnòstic d’incontinència urinària”.

De les dones que han dit patir incontinència, un 79.31% no ho ha consultat amb el professional de l’atenció primària perquè no li ha donat major importància. En aquest sentit, les dones amb incontinència urinària diuen tenir pèrdues freqüents però de poca quantitat.  De fet, el principal tipus d’incontinència urinària ha estat la d’esforç (44.85%), seguida de la d’urgència (24.13%) i de la mitxa (24.13%).
Malgrat que no expliquen que pateixen incontinència, un 82.75% de les dones reconeix que aquestes pèrdues tenen afectació sobre la seva qualitat de vida, tot i que, a nivells baixos.

Segons les infermeres Lydia i Cristina “en l’estudi hem pogut detectar que hi ha diferències significatives pel que fa a l’Índex de Massa Corporal (IMC), alhora de patir incontinència, de manera que en el grup de pacients amb incontinència urinària el seu IMC es superior al grup de pacients que no pateixen incontinència”. Les investigadores creuen que els resultats de l’estudi, especialment referits a que les pacients no expliquen que pateixen incontinència fa necessari que “les infermeres de família i comunitària realitzin educació sanitària a les seves pacients per tal de desmitificar creences errònies i millorar la clínica d’aquestes dones, així com, promoure projectes d’intervenció comunitària per tal d’abordar aquest problema”.   

Sobre AIFICC


L’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària (AIFiCC) neix l’any 1996 amb una clara vocació científica. Entre els seus objectius: aglutinar, estructurar i unificar criteris entre els professionals d'infermeria familiar i comunitària en defensa dels seus interessos i de la seva professió. Amb prop de 900 socis/es, l’AIFiCC s’organitza en 12 grups de treball que faciliten el desenvolupament professional i científic dels seus associats.


Veure totes les notes de premsa

Horari d'atenció

Horari d'atenció a la seu: dimarts de 17.00 a 19.00 hores. Durant el mes d'agost, l'AIFiCC romandrà tancada.

Per realitzar qualsevol altra consulta, feu clic aquíINFOVACALDIA - Siempre al día con el grupo vacunas de AIFiCCPrograma Beveu MenysFAECAPAGORAAUPAFoCAPInfermera virtualCPICJBIPersonesPKNOSalut i benestarSense fumVacunes