19/12/2017


EL 60% DE LES DONES MAJORS DE 75 ANYS PATEIX SOLEDAT MODERADA O SEVERA

Un estudi fet per infermeres de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), analitza la percepció de soledat en dones majors de 75 anys, i n’alerta especialment davant aquestes dates nadalenques  


L’estudi, que es va fer sobre una població de 100 dones majors de 75 anys ateses en un centre d’Atenció Primària urbà, conclou que un 60% de les dones tenen soledat moderada o severa i que aquesta soledat pot ser un factor de risc per a malalties cardiovasculars.

De fet, hi ha una clara associació entre soledat i símptomes depressius, amb una major prescripció de benzodiacepines i antidepressius. Per a l’autora de l’estudi, la infermera Rocío Rodríguez “això ens fa interpretar que només s’actua sobre les manifestacions de la soledat, però caldria una major interacció social per disminuir la soledat i els símptomes depressius, i millorar la percepció de la salut mental”.
   

Resultats
 

La mitjana d’edat era de 83 anys, un 62% eren viudes i un 53% vivien soles. Un 34% tenien soledat moderada, (d’aquestes un 61.8% vivien soles), mentre que un 26% presentava soledat severa, (d’aquestes la meitat vivien soles).   En els casos de soledat moderada, es va observar que el 43.1% tenien baixa percepció de salut mental, un 79.8% patia hipertensió, i un 65.7% dislipèmia. Quasi la meitat, un 46.5% tenien prescrits antidepressius i benzodiacepines.  

En el cas de soledat severa, augmentava la presència d’hipertensió, arribant al 88.5%, i també s’observava més dislipèmies (73.1%), i major prescripció d’antidepressius i benzodiacepines (57.7%).
També es va observar que existeix una  relació entre depressió severa i soledat severa en un 34.6% de les dones. A més, es va comprovar que a major soledat, pitjor suport social.  

Per Rocío Rodríguez els resultats mostren que “hi ha una clara relació entre soledat i risc de malalties cardiovascular, com demostren les pitjors dades d’hipertensió i dislipèmies en dones que patien soledat severa. Igualment hi ha una connexió entre soledat i pitjor salut mental”.
     

Sobre AIFICC
 

L’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària (AIFiCC) neix l’any 1996 amb una clara vocació científica. Entre els seus objectius: aglutinar, estructurar i unificar criteris entre els professionals d&39;infermeria familiar i comunitària en defensa dels seus interessos i de la seva professió. Amb prop de 900 socis/es, l’AIFiCC s’organitza en 12 grups de treball que faciliten el desenvolupament professional i científic dels seus associats.
 

Per més informació: Ester Duran  duran.ester@gmail.com


Veure totes les notes de premsa

Horari d'atenció

Horari d'atenció a la seu: dimarts de 17.00 a 19.00 hores. Durant el mes d'agost, l'AIFiCC romandrà tancada.

Per realitzar qualsevol altra consulta, feu clic aquíINFOVACALDIA - Siempre al día con el grupo vacunas de AIFiCCPrograma Beveu MenysFAECAPAGORAAUPAFoCAPInfermera virtualCPICJBIPersonesPKNOSalut i benestarSense fumVacunes