03/05/2017


EL 41.23% DELS JOVES NO CONSIDERA QUE EL TABAC SIGUI UNA DROGA


Un estudi, que es debatrà  en la V Jornada de Residents de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), divendres 5 de maig a Barcelona, analitza la percepció de risc del tabac entre els joves.

Un 69% del joves té una percepció incorrecte sobre el risc del tabac.
Entre les percepcions incorrectes sobre tabac, destaca que un 76.36% considera que és una moda, un 41.23% que no és una droga, un 26% que no és addictiu i un 11.39% que no afecta la salut.
Els joves mostren poc sentit crític davant imatges que relacionen el consum del tabac amb conceptes com masculinitat, poder, sensualitat i rebel•lia.


L’estudi, que és la tesi doctoral per a Cristina Rey, infermera d’Atenció Primària i sòcia d’AIFiCC, sota direcció de la Universitat  Rovira i Virgili de Tarragona,  analitza l’efectivitat d’un programa educatiu per a millorar la percepció de risc del tabac entre els adolescents.

Hi van participar uns 2.000 alumnes d’ESO de 29 centres educatius de Reus i Tarragona, i la intervenció es va fer durant els 4 anys del cicle formatiu de l’ESO, des del 2008 al 2012.  Inicialment es va analitza el grau de percepció de risc de tabac entre tots els joves, que també  es van sotmetre a un qüestionari sobre tabac (un qüestionari auto complimentat que recull informació sobre consum de tabac i percepció del tabac) i a una carboximetria (prova que mesura el monòxid de carboni. La prova consisteix en contenir la respiració durant 20 segons, per després expulsar tot l’aire de forma sostinguda).

Posteriorment, es van separar aleatòriament els alumnes entre un grup control (que no va rebre cap intervenció educativa) i un grup intervenció que si va rebre activitats educatives en relació als perills del consum del tabac, en cada un dels trimestres del calendari escolar. 

Resultats
Un 14.9% dels joves va millorar la seva percepció del tabac després de la intervenció.  La probabilitat de tenir intenció de fumar o no, s’incrementa de forma diferent segons el tipus de percepció incorrecta sobre el risc del tabac. De manera que els joves que creuen que fumar no és una droga tenen una probabilitat d’iniciar-se en el consum del tabac de 1.79 vegades més que aquells joves que consideren que el tabac si és una droga. Igualment, els joves que estan totalment en desacord en que fumar perjudica la salut tenen una probabilitat de fins a 10.7 vegades més d’iniciar-se en el consum de tabac respecte als joves que creuen que fumar perjudica la salut. També s’observa que els adolescents que estan totalment en desacord en que fumar és addictiu tenen una probabilitat de 3.5 vegades més d’acabar fumant.  


Per tot això,  la infermera, autora de l’estudi,  i sòcia de l’AIFiCC Cristina Rey considera que “la intervenció educativa de llarga duració dirigida als adolescents e integrada en el sistema educatiu s’ha mostrat eficaç i efectiva per la millora de la percepció del risc del tabac, i aquesta millora ha suposat una tendència a la disminució del consum de tabac entre els joves de grup intervenció”. Assegura però que calen també altres estratègies que ajudin i reforcin les intervencions educatives: “cal desenvolupar també estratègies de prevenció dirigides a edats primerenques per evitar la presència de factors que puguin entorpir els efectes d’una intervenció educativa. Alhora que desenvolupar estratègies poblacionals per afavorir la disminució del consum de tabac en l’entorn familiar i social dels joves”. 

Dades sobre tabac en adolescents
Segons dades de la darrera Enquesta Nacional de Salut, 1 de cada 4 persones és fumadora.  Al voltant d’un 21% dels joves del nostre territorio son fumadors. I l’edat d’inici de consum es situa als 18,5 anys.
En els grups de joves de l’estudi, un 25,3% havia experimentat amb el tabac i un 5,6% fumava diàriament.

Sobre AIFiCC
L&39;Associació d&39;Infermeria Familiar i Comunitària (AIFICC) neix el 1996 amb una clara vocació científica. Entre els seus objectius: aglutinar, estructurar i unificar criteris entre els professionals d&39;infermeria familiar i comunitària en defensa dels seus interessos i de la seva professió. Amb prop de 900 socis / es, AIFICC s&39;organitza en 12 grups de treball que faciliten el desenvolupament professional i científic dels seus associats.

Accés a la Tesi Doctoral sencera:
https://www.google.es/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=8&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiCjOKOiL_TA...


Veure totes les notes de premsa

Horari d'atenció

Horari d'atenció a la seu: dimarts de 17.00 a 19.00 hores. Durant el mes d'agost, l'AIFiCC romandrà tancada.

Per realitzar qualsevol altra consulta, feu clic aquíINFOVACALDIA - Siempre al día con el grupo vacunas de AIFiCCPrograma Beveu MenysFAECAPAGORAAUPAFoCAPInfermera virtualCPICJBIPersonesPKNOSalut i benestarSense fumVacunes