03/12/2018


EL 3% DELS HOMES I EL 6% DE LES DONES MAJORS DE 64 ANYS VIUEN EN UNA RESIDÈNCIA ASSISTIDA

Una jornada conjunta de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) i de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) analitza la situació dels pacients ingressats en residencies assistides.

  • Els pacients que viuen en una residència assistida (RA) són de mitjana 10 anys més grans que els que no hi viuen (85,7 anys vs 75,7 anys). I dels que estan ingressats, les dones són gairebé 3 anys més grans que els homes.   
  • El 44.9% dels pacients institucionalitzats pateixen demència, un percentatge 10 vegades superior als malalts que no estan en una residència assistida.  
  • Les dues societats de primària creuen que cal unificar els models assistencials i de coordinació en l’atenció del pacient en atenció domiciliària, tant a casa com a les residències.

El progressiu envelliment farà que l’any 2050, el 35% de la població sigui major de 65 anys, i això implicarà també un augment de la cronicitat i un major nombre de pacients amb pluripatologies. De fet, s’estima que a Espanya un 22% de la població pateix dos o més malalties alhora.  

Aquest envelliment d’una població amb comorbiditats suposa un increment del cost sanitari i assistencial molt important. Una evidència, n’és el fet que entre el 70 i 80% del pressupost anual sanitari es destina a l’atenció als majors de 65 anys.
 

Com són els pacients ingressats en residències assistides?


Els pacients que viuen ingressats en residències assistides
(RA) tenen rendes per càpita baixes, i un grau de complexitat i de dependència elevat, més del 90% presenta un grau 2, és a dir, dependència severa o grau 3,  gran dependència¹. En general,  tenen més malalties, tant orgàniques (diabetis, insuficiència renal crònica, insuficiència cardíaca) com mentals (depressió, psicosis atípiques).
 

La demència, amb un 44.9% és una de les malalties més prevalent, i és 10 vegades superior que en els malalts que no estan en una RA. Presenten depressió un 37.9%, i son pacients crònics complexos un  32.4%. 
També tenen un major consum de fàrmacs, de mitjana prenen 11,7 principis actius diferents, mentre que els pacients no residents  en prenen 8,2 .

El paper de l’Atenció Primària en l’atenció a la gent gran
 

L'Atenció Primària
és la responsable de l'atenció a la gent gran, tant a la consulta, com al domicili o a la residència, i juga un paper clau en la identificació i prevenció de situacions de risc, en la derivació a serveis socials, i en l'acompanyament a les persones i a les famílies en el procés d'institucionalització. Però, donar resposta a les necessitats i les demandes sanitàries i socials de les persones grans que viuen en residències és un repte sociosanitari que cal abordar de manera coordinada per poder oferir una atenció integral i de qualitat.

En aquest context, la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC)  i l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) demanen unificar els models d’atenció a aquests pacients,  (actualment hi ha diferents proveïdors d’atenció a les residències), també  incrementar el pressupost destinat  a l’atenció a la gent gran i establir uns indicadors de qualitat més realistes per al Model d´Atenció Sanitària Integral a les Residències que el Departament de Salut està desenvolupant dins del  Programa de Prevenció i Atenció a la cronicitat.

Fonts:   Unitat d’Informació i Coneixement. CatSalut. Programa de prevenció i atenció a la cronicitat. Departament de Salut, i  “El paciente crónico” MSD.

¹ Document COBM https://www.comb.cat/cat/salut_benestar/proteccio_social/articles_fitxa.asp?Id=8561
Grau II: Dependència severa Persones que precisen ajut per realitzar diverses activitats bàsiques de la vida diària dos o tres vegades al dia, però que no requereixen el suport permanent d'un cuidador. Grau III: Gran Dependència.  Persones que precisen ajut per realitzar diverses activitats bàsiques de la vida diària diverses vegades al dia i per la seva pèrdua total d'autonomia, necessiten el suport indispensable i continu d'una altra persona.


Veure totes les notes de premsa

Horari d'atenció

Horari d'atenció a la seu: dimarts de 17.00 a 19.00 hores. Durant el mes d'agost, l'AIFiCC romandrà tancada.

Per realitzar qualsevol altra consulta, feu clic aquíINFOVACALDIA - Siempre al día con el grupo vacunas de AIFiCCPrograma Beveu MenysFAECAPAGORAAUPAFoCAPInfermera virtualCPICJBIPersonesPKNOSalut i benestarSense fumVacunes